Porušovatelia pandemických opatrení v Holandsku zaútočili na novinárov

NETKY.SK • 1 Apríl 2021, 15:57 • 2 min
Porušovatelia pandemických opatrení v Holandsku zaútočili na novinárov

AMSTERDAM - Veriaci v nedeľu násilne zaútočili na novinárov na dvoch miestach v Holandsku, na bohoslužbách, ktoré sa konali bez dodržiavania akýchkoľvek opatrení chrániacich pred koronavírusom.

slovakia

left justify in out

Niektoré kostoly v mestách Urk a Krimpen aan den Ijssel sa v nedeľu ráno otvorili pre stovky návštevníkov napriek pandemickým opatreniam. Polícia v Holandsku zatkla muža po tom, čo udrel a vyhodil novinára pred protestantský kostol. Reportéri sa objavili v kostole Mieraskerk v meste Krimpen aan den Ijssel neďaleko mesta Rotterdam. Cirkev sa tak dostala na titulné stránky. Informoval portál dw.com.

 

 

Novinár Jacco van Giessen zdieľal video z incidentu na Twitteri a napísal, že „bolesť pominula, ale som stále v šoku,  dnes ráno ma počas mojej práce napadol kostolník v Krimpene“.

Muž obvinený z útoku bol počas služby vyvedený z kostola a zatknutý. Na novinárov, ktorí o tom informovali, zaútočili ľudia pred kostolmi. V meste Krimpen aan den Ijssel neďaleko Rotterdamu 43-ročný muž kopal a bil televízneho reportéra, uviedli svedkovia. 

 

V Urku, severovýchodne od metropoly Amsterdam, muž úmyselne narazil autom do kameramana televízie. Predtým ľudia idúci do kostola kopali do reportérov, čo je vidieť na televíznych záberoch. Novinári údajne utrpeli len ľahšie zranenia. Polícia a politici označili toto násilie za neprípustné. "Nezávislá žurnalistika je pre demokratický právny štát potrebná," vyhlásil minister spravodlivosti Ferd Grapperhaus.

 

Zákonodarcovia z viacerých politických strán takisto reagovali nahnevane. "Nechajme novinárov robiť si prácu," napísala na Twitteri Lilianne Ploumenová, líderka sociálnych demokratov. Holandský premiér Mark Rutte už skôr kritizoval cirkvi ako nezodpovedné, pretože napriek lockdownu dovoľujú stovkám ľudí modliť sa v kostoloch.

 

Podľa ústavy nemožno náboženským spoločenstvám zakázať zhromažďovanie. Zatiaľ však väčšina týchto spoločenstiev dodržiavala pandemické opateenia a dovoľovala na bohoslužbách účasť maximálne 30 ľudí. No očividne sa rozhodli protestovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies