Meditácia: Každý o nej počul, málokto pri nej vydrží. Aké výsledky môžete pocítiť pri trpezlivom zotrvaní?

NETKY.SK • 5 November 2023, 19:46 • 2 min
Meditácia: Každý o nej počul, málokto pri nej vydrží. Aké výsledky môžete pocítiť pri trpezlivom zotrvaní?

Ľudia si môžu meditáciu spájať so sedením v tichu a zastavením všetkých našich myšlienok a pocitov, aby sme sa upokojili. Ale takto myseľ v skutočnosti nefunguje a ani meditácia nepracuje. Namiesto toho, aby sme sa pokúšali zastaviť svoje myšlienky, cvičíme nechať myšlienky prichádzať a odchádzať. 

slovakia

left justify in out

Meditácia je prax zámerného trávenia času s našou mysľou. V rušných dňoch si dávame čas na to, aby sme si sadli, dýchali a snažili sa zostať sústredení na svoj dych. Toto nám pomáha lepšie si uvedomiť svoje myšlienky, správať sa k sebe a ostatným súcitnejšie a spojiť sa s prítomným okamihom. Ponúka nám obrovské množstvo benefitov na fyzické aj psychické zdravie, no pomáha aj ku zvládaniu stresu a budovaniu lepších vzťahov

Ľudia si môžu meditáciu spájať so sedením v tichu a zastavením všetkých našich myšlienok a pocitov, aby sme sa upokojili. Ale takto myseľ v skutočnosti nefunguje a ani meditácia nepracuje. Namiesto toho, aby sme sa pokúšali zastaviť svoje myšlienky, cvičíme nechať myšlienky prichádzať a odchádzať.

 

Čo s nami robí meditácia?

Život je niekedy ťažký, stresujúci a náročný. Nemôžeme kontrolovať, čo sa stane, ale máme potenciál zmeniť spôsob, akým k týmto veciam pristupujeme. Potrebujeme vedomie, aby sme pochopili našu vlastnú myseľ (naše myšlienky, pocity a správanie). A potrebujeme súcit, aby sme sa spojili so sebou samým a ostatnými.
Meditácia nám vytvára podmienky na to, aby sme videli veci jasnejšie, cítili sa pokojnejšie a spokojnejšie a boli láskaví k sebe a ostatným bez ohľadu na to, čo sa deje v našom živote.

Učíme sa byť v pohode so svojou mysľou tak, ako je. Je to naozaj také jednoduché. Pretože meditácia je o láskavosti k našej mysli.

Je to proces, ktorý umožňuje človeku znovu objaviť ticho, ktoré už je tam a vždy prítomné. Za neustálym dialógom našej mysle je ticho, čisté vedomie, ktoré nie je rušené myšlienkami na minulosť alebo starosťami o budúcnosť. Toto pole ticha je to, k čomu pristupujeme, keď meditujeme.

Ako začať?

Meditácia je jednoduchšia (a ťažšia), ako si väčšina ľudí myslí. Prečítajte si tieto kroky, uistite sa, že ste niekde, kde sa môžete v tomto procese uvoľniť, nastavte si časovač a vyskúšajte to:

1) Posaďte sa
Nájdite si miesto na sedenie, ktoré je pre vás pokojné a tiché.

2) Stanovte si časový limit
Ak práve začínate, môže vám pomôcť vybrať si krátky čas, napríklad päť alebo 10 minút.

3) Všímajte si svoje telo
Môžete sedieť na stoličke s nohami na podlahe, môžete sedieť voľne s prekríženými nohami, môžete kľačať – všetko je v poriadku. Len sa uistite, že ste stabilný a v pozícii, v ktorej môžete chvíľu zostať.

4) Precíťte svoj dych
Nasledujte, ako váš dych vstupuje a vychádza.

5) Všimnite si, keď sa vaša myseľ zatúlala
Nevyhnutne vaša pozornosť opustí dych a zablúdi na iné miesta. Keď si všimnete, že vaša myseľ zablúdila – za pár sekúnd, minútu, päť minút – jednoducho vráťte svoju pozornosť k dychu.

6) Tolerujte svoje myšlienky

7) Zatvorte sa so svojimi pocitmi
Keď ste pripravení, jemne zdvihnite pohľad (ak máte zatvorené oči, otvorte ich). Nájdite si chvíľku a všimnite si akékoľvek zvuky v okolí. Všimnite si, ako sa vaše telo práve cíti. Všímajte si svoje myšlienky a emócie.
To je všetko! Taká je prax . Sústredíte svoju pozornosť, vaša myseľ blúdi, vraciate ju späť a snažíte sa to urobiť čo najšetrnejšie (koľkokrát potrebujete).

Vedieť, aké sú výhody meditácie, vám snáď poskytne motiváciu potrebnú na to, aby ste mohli začať a pokračovať. Niektoré dobre preskúmané účinky meditácie zahŕňajú: 

Znížený stres, depresia, chronická bolesť a úzkosť

Znížená emocionálna reaktivita

Zvýšená pohoda

Zlepšený spánok

Silnejšia imunita

Znížený krvný tlak

Zvýšená pozornosť

Zvýšená emocionálna regulácia a empatia

Lepší výkon v práci

Znížený stres študentov 

Vyriešenie nespavosti

Dostatok spánku je nevyhnutný na to, aby ste sa cítili dobre vo vnútri aj navonok. Ale čo ak je človek príliš úzkostný a vystresovaný na to, aby v prvom rade zaspal?
Ak je to tak, vyskúšať meditáciu by nebol vôbec zlý nápad – pokojné sedenie pred spaním je skvelý a osvedčený nástroj na zmiernenie nespavosti. Rovnako ako iné spôsoby liečby problémov so spánkom, meditácia má mnoho vedľajších účinkov. Na rozdiel od liekov na spanie sú však všetky tieto vedľajšie účinky pozitívne, od zvýšenej efektivity práce až po zlepšenie vzťahov

Buďte trpezliví, je to proces  

Keď nájdete prax, ktorá vám vyhovuje, nenechajte sa odradiť, ak výsledky neuvidíte hneď, alebo ak vám to bude spočiatku pripadať ťažké. Cvičením vám meditácia pomôže upokojiť myseľ – ale najskôr vám môže ukázať, aká je vaša myseľ v skutočnosti nepokojná. Pocit nepokoja počas prvých pár meditačných sedení neznamená, že to robíte zle alebo že technika nefunguje. Znamená to len to, že si konečne nájdete čas na spomalenie a pozorovanie obsahu svojej mysle. To je dobrá vec a je to len začiatok vašej meditačnej cesty. Ak sa budete tejto praxe držať, vaše meditačné sedenia budú hlbšie a čoraz viac obohacujúce.

Zdroje:

https://www.headspace.com/meditation/meditation-for-beginners

https://feastforthesoul.org/why/

https://roundglassliving.com/meditation/articles/why-meditate-here-are-all-the-reasons-you

https://meditationlifestyle.com/why-meditate-meditation-reasons/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: neurosciencenews.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies