Banky vlani venovali na neziskové aktivity viac ako štyri milióny

NETKY.SK • 6 August 2014, 13:48 • 2 min
Banky vlani venovali na neziskové aktivity viac ako štyri milióny

BRATISLAVA - Banky minulý rok vynaložili na podporu neziskových aktivít viac ako štyri milióny eur.

slovakia

left justify in out

Samostatne alebo cez svoje nadácie sa zamerali na oblasti, kde zdroje chýbajú najviac. Najviac peňazí venovali na podporu umenia a kultúry, vzdelávania, vedy a športu, charitatívne projekty, sociálnu pomoc a zdravie. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej bankovej asociácie Zuzana Murcko Tučeková.

 

Priemerne najväčší podiel tvorili investície do umenia a kultúry. Na projekty zamerané na podporu kultúrnych podujatí, umeleckej tvorby či rekonštrukcie historických a kultúrnych pamiatok minulý rok vyhradili 35,8 percenta z celkového objemu vynaložených prostriedkov, na vzdelávanie a vedu cez projekty podporujúce nadaných študentov, grantové vzdelávacie programy či prednášky významných vedeckých osobností časť bankového sektora vlani vynaložila 19,4 percenta. Oblasť vzdelávania pritom podporuje aj Slovenská banková asociácia cez program Viac ako peniaze, zameraný na zlepšovanie finančnej gramotnosti žiakov a študentov. Na podporu športových talentov, telesne postihnutých športovcov či obnovu športovísk išlo 18,9 percenta vyčlenených peňazí. Na charitu, sociálnu pomoc, humanitárne projekty, zdravotnícke prístroje a pomôcky venovali banky 15,7 percenta zdrojov. Zvyšok tvorila podpora cez komunitné a zamestnanecké programy a ochrana životného prostredia a prírody. Banky tiež podporili inovatívne podnikateľské nápady a rozbiehajúce sa podnikateľské nádeje. "Banky sa dlhodobo podporujú projekty v oblastiach, ktoré sú už chronicky finančne podvyživené,“ uviedol výkonný riaditeľ Slovenskej bankovej asociácie Ladislav Unčovský. 

 

Slovenská banková asociácia je jedinou organizáciou zastupujúcou záujmy bánk pôsobiacich na Slovensku. Jej 28 členov reprezentuje takmer 100 percent slovenského bankového sektora. Asociácia okrem iného zabezpečuje aj činnosť Stáleho rozhodcovského súdu, nezávislého a nestranného orgánu zriadeného na rozhodovanie sporov vzniknutých z obchodnoprávnych a občianskoprávnych vzťahov a činnosť Bankového ombudsmana. Slovenská banková asociácia je od roku 1996 členom Európskej bankovej federácie, členom Európskej platobnej rady a členom Republikovej únie zamestnávateľov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies