Banky rozdelili pre poškodených zosuvmi pôdy približne 180.000 eur

NETKY.SK • 13 Júl 2010, 10:01 • 2 min
Banky rozdelili pre poškodených zosuvmi pôdy približne 180.000 eur

Banky rozdelili pre poškodených zosuvmi pôdy približne 180.000 eur

slovakia

left justify in out

Približne 180.000 eur je výsledkom finančnej zbierky, ktorú na pomoc občanom postihnutým zosuvmi pôdy v Nižnej Myšli v okrese Košice - okolie zorganizovali bankové domy združené v Slovenskej bankovej asociácii (BAS). Finančné prostriedky dnes rozdelili medzi 32 najviac postihnutých rodín, ktoré prišli o strechu nad hlavou, alebo ich dom čaká nákladná rekonštrukcia.
Ako informovala banková ombudsmanka Eva Černá, Nižnú Myšľu navštívila dnes s výkonným riaditeľom SBA Ladislavom Unčovským, aby si pozreli miesto katastrofy, ktorá sa odohrala v noci 4. júna. "V realite je to tisíckrát horšie, ako sme mohli vidieť na obrázkoch," vyjadrila sa. Spresnila, že každý prípad posudzovali individuálne a peniaze dostanú poškodení na účet, aby si navzájom nezávideli a neboli konflikty. Finančný dar nie je účelovo viazaný, ale Černá je presvedčená, že ho ľudia využijú len na bývanie.
Do zbierky sa zapojili všetky banky, niektoré pridali ešte niečo navyše. "Som hrdá na to, ako sa k udalosti postavili. Stretla som sa aj s názorom, že však majú z čoho. Ale takto sa na to nedá pozerať. Sú to súkromné peniaze a mohli ich použiť aj na iné aktivity. Osobne som veľmi prekvapená, koľko času uplynulo od katastrofy a neobjavil sa tu v podstate jeden politik, ktorý by urobil rázne rozhodnutie a uvoľnil na pomoc ľuďom peniaze zo štátneho rozpočtu, teda z našich daní. Myslím si, že tretí a súkromný sektor vždy ukážu štátu, ako sa to robí," dodala Černá.
Zoznam najviac poškodených občanov obce poskytol SBA obecný úrad. "Po obhliadke, ktorú sme absolvovali spoločne, rozdelia finančné prostriedky medzi jednotlivé najviac poškodené domy, čiže výšku a v podstate aj koľkým ľuďom poskytnú príspevok, určila samotná asociácia. Banky sa ozvali asi pred týždňom a už sme ich očakávali. Potešilo nás to. Je to veľká pomoc pre týchto ľudí, keď dostanú nejaké peniaze a toto by mohla byť aj trochu vyššia suma," uviedol starosta Marián Karvanský. Informoval, že pokračuje búranie poškodených domov. Za obeť bagrom ich z celkového počtu 25 padla približne polovica. Ako náhradné bývanie pripravuje obec kontajnerové byty, ku ktorým zatiaľ pripravujú infraštruktúru.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies