Bank of England ponechala hlavnú úrokovú sadzbu na historickom minime

NETKY.SK • 5 Február 2015, 15:18 • 2 min
Bank of England ponechala hlavnú úrokovú sadzbu na historickom minime

LONDÝN - Britská centrálna banka ponechala základnú úrokovú sadzbu na historickom minime 0,5 %.

slovakia

left justify in out

Nemenila ani svoj program kvantitatívneho uvoľňovania, ktorý tak zostal aj naďalej na úrovni 375 miliárd libier (498,94 miliardy eur). Dôvodom je rekordne nízka inflácia. Informovali o tom agentúra AP a portál RTTNews.
     

Deväť členov menového výboru nebolo v minulých mesiacoch jednotných v tom, či sadzbu zvýšiť alebo nie, no pri inflácii na úrovni len 0,5 % (inflačný cieľ banky predstavuje 2 %) prevážil názor, aby sa ponechala na súčasnej nízkej úrovni. Poukázal na to záznam z januárového zasadnutia banky, podľa ktorého dvaja členovia výboru, ktorí predtým zvykli hlasovať za zvýšenie sadzby, sa pridali na stranu tých, ktorí požadovali jej ponechanie na historickom minime. Záznam z dnešného zasadnutia bude známy 18. februára.
     

Podľa ekonómky zo spoločnosti Capital Economist Vicky Redwoodovej je "zvýšenie úrokovej sadzby v najbližšom čase veľmi nepravdepodobné. Nie je však vylúčené, že táto agenda sa dostane na stôl ku koncu roka".
     

Bank of England drží hlavnú úrokovú sadzbu na historickom minime od začiatku roka 2009. Dlhodobo sa nehýbe ani rozsah programu kvantitatívneho uvoľňovania, ktorý banka menila v júli 2012, keď ho rozšírila o 50 miliárd libier.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies