Banani bude prvým zimným olympionikom z exotickej Tongy

NETKY.SK • 24 December 2013, 15:40 • 2 min
Banani bude prvým zimným olympionikom z exotickej Tongy

WELLINGTON - Sánkovanie má ďalší zaujímavý príbeh pripomínajúci jamajský bobový tím.

slovakia

left justify in out

Bruno Banani bude prvým zimným olympionikom z pacifickej Tongy. Medzinárodná sánkarská federácia (FIL) v utorok potvrdila, že Banani sa môže zúčastniť na zimných olympijských hrách v Soči 2014. Jeho úspech pripomenul slávný jamajský bobový tím, o ktorom dokonca vznikol úspešný film. Tonga je známa predovšetkým slnkom a bielymi pieskovými plážami, zimné športy na tomto súostroví nemajú žiadnu tradíciu. Priemerná ročná teplota na Tonge je 23 až 28 °C. Národným športom na súostroví je ragby.

Banani sa nominoval na ZOH 2014 na pretekoch Svetového pohára v Park City, kde obsadil 28. miesto. "Športovec z Tongy splnil všetky kvalifikačné kritériá," uviedla FIL v stanovisku pre AFP. K sánkovaniu sa dostal 25-ročný športovec len náhodou. V roku 2008, keď študoval informačné technológia a volal sa Fuahea Semi, ho marketingová spoločnosť presvedčila, aby si zmenil meno podľa nemeckého výrobcu spodnej bielizne a ako reklamná tvár vyskúšal sánkovanie. Po tréningu v Nemecku začal Banani chodiť na preteky. Postupne mu aj v športovom svete uznali meno ako oficiálne. 

Banani začal potom snívať olympijský sen a ten by sa mu mal naplniť v Soči. "Bruno je vyslancom kráľovstva Tonga. Tvrdo pracoval, aby bol akceptovaný ako člen medzinárodnej sánkarskej rodiny," vyhlásil v stanovisku národného olympijského výboru Tongy Bananiho manažér Mathias Ihle.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies