Bajan je rozčarovaný zo záveru diskusie k zákazu hazardu

NETKY.SK • 17 Február 2017, 11:05 • 2 min
Bajan je rozčarovaný zo záveru diskusie k zákazu hazardu

BRATISLAVA - Starosta Petržalky a mestský poslanec Vladimír Bajan je rozčarovaný zo záveru celodennej diskusie k zákazu hazardných hier na pôde mestského zastupiteľstva a vyzval primátora Bratislavy Iva Nesrovnala, aby nepodpísal uznesenie o neprijatí všeobecne záväzného nariadenia o zákaze hazardu.

slovakia

left justify in out

Mestskí poslanci hlasovali o zákaze hazardu v štvrtok, na to, aby prijali všeobecne záväzné nariadenie, chýbal jeden hlas. Občianske združenie Aliancia za čistú hru - Clarify je "sklamané, že reguláciu hazardu v Bratislave zmarili paradoxne mestskí poslanci, ktorí tvrdohlavo presadzovali úplný zákaz herní a kasín." Občianske združenie však víta, že vďaka nedávno novelizovanému zákonu o hazardných hrách bude hazard tak v Bratislave, ako aj v ostatných mestách postupne regulovaný aj redukovaný a navyše sa obmedzí prístup k hazardu pre rizikové skupiny, a to patologickým hráčom, deťom a sociálne odkázaným občanom.

 

Podľa Bajana je to práve primátor, kto podrazil petičiarov a kto sklamal. "Postavil vec na hranu a nútil nás rozhodnúť 'buď - alebo' napriek mnohým hlasom odborníkov, ľudí z praxe, poslancov i verejnosti, že to nie je čiernobiely problém. Vyzývam ho, aby nepodpísal uznesenie o neprijatí VZN o zákaze hazardu a našiel spôsob, ako vrátiť diskusiu späť na pôdu zastupiteľstva. Tentokrát však korektne a bez manipulácie. Dokáže tak, že to so zákazom hazardu v meste a s postojom k petícii a petičiarom myslí vážne," pokračoval Bajan s tým, že Nesrovnal môže využiť najbližší mesiac na to, aby na najbližšom zastupiteľstve túto vec korektne uzavreli. "Dlžíme to podpísaným 130-tisícom obyvateľov Bratislavy,“ uzavrel Bajan.

 

Ako sa píše v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytol Tomáš Szmrecsányi, Občianske združenie Aliancia za čistú hru-Clarify však víta, že vďaka nedávno novelizovanému zákonu o hazardných hrách bude hazard tak v Bratislave, ako aj v ostatných mestách postupne regulovaný aj redukovaný a navyše sa obmedzí prístup k hazardu pre rizikové skupiny, a to patologickým hráčom, deťom a sociálne odkázaným občanom. Aliancia však očakáva, že ministerstvo financií začne čím skôr vecne, odborne a systematicky riešiť aj otázku racionálnej regulácie online hazardných hier. Mimovládna organizácia je totiž presvedčená, že rezort financií prostredníctvom zákazu všetkých online hazardných hier s výnimkou tej, ktorú prevádzkuje štátna spoločnosť, zatiaľ ide podobnou cestou, akou sa vybrali populisti, ktorí žiadali úplný zákaz herní a kasín v Bratislave, pričom zatvorili oči pred inými druhmi hazardu, ktoré taktiež produkujú vo veľkom počte závislých hráčov.

 

Približne tristo herní, ktoré sú v súčasnosti v hlavnom meste SR Bratislave, z mesta nezmizne. Rozhodli o tom bratislavskí mestskí poslanci na štvrtkovom zasadnutí mestského zastupiteľstva. Všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o zákaze hazardu v Bratislave muselo schváliť zastupiteľstvo dvojtretinovou väčšinou, čo sa však nestalo, za návrh hlasovalo 24 poslancov zo 41 prítomných. Aby zastupiteľstvo VZN prijalo, chýbal jeden hlas poslanca. Poslanci tak nevyhoveli petičnému výboru, ktorý v petícii pre zrušenie hazardu v Bratislave vyzbieral 136 139 podpisov Bratislavčanov na 8 018 hárkoch. Všetky podpisy na hárkoch z odovzdanej petície proti hazardu v hlavnom meste SR Bratislave skontrolovali, platných je 98 118. Podľa návrhu všeobecne záväzného nariadenia, ktoré predložili poslancom, hrozilo, že na celom území Bratislavy - v hoteloch, moteloch, penziónoch, budovách pre obchod a služby, pre kultúru a na verejnú zábavu, by nemohli byť herne. Tie nemali ostať ani v bytových domoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies