Bach predstavil reformy: Krakov mohol kandidovať s Jasnou

NETKY.SK • 18 November 2014, 15:14 • 2 min
Bach predstavil reformy: Krakov mohol kandidovať s Jasnou

LAUSANNE - Olympijské hry už viac nemusia byť záležitosťou jedného mesta, podeliť sa o ne môže s celou krajinou, dokonca aj so susedným štátom. Dvere sú otvorené - tak znie reformný odkaz prezidenta Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomasa Bacha, ktorý v utorok predstavil svoju víziu veľkej reorganizácie hnutia.

slovakia

left justify in out

Plány sú súčasťou Agendy 2020, ktorá by mala priniesť atraktívnejšie olympijské hry pre organizátorov, športovcov, divákov i sponzorov.

Štyridsať odporúčaní na oživenie olympijského hnutia smeruje k zjednodušeniu procesu kandidatúry jednotlivých miest na olympijské hry či výber jednotlivých športov do ich programu. O jednotlivých častiach Agendy 2020 bude v decembri na svojom zasadnutí v Monaku rozhodovať plénum MOV, ktorého členkom je aj slovenská strelkyňa Danka Barteková. 

 

Najzásadnejšia zmena sa týka voľby dejísk olympijských hier. Agenda navrhuje zaviesť výnimky v prípade, že kandidát z geografických či iných dôvodov nemôže niektoré súťaže usporiadať na území jednej krajiny. "Chceme vytvoriť väčšiu rôznorodosť kandidatúr. Nie je riešenie, ktoré by bolo jediné správne a vhodné," uviedol Bach. Práve na túto zmenu sa spoliehala kandidatúra Krakova na zimné olympijské hry 2022 v spolupráci so slovenskou Jasnou. Nedočkala sa jej, Poliaci sa v referende vyslovili proti podujatiu. 

 

"Keď sa dve krajiny delia o pohorie, prečo by nemohli spolu kandidovať? Prečo neotvoriť dvere regiónu alebo mestu, ktoré disponuje 95 percentami športovísk, ale päť mu chýba?" vyhlásil Bach, ktorý však počíta s tým, že prvý presah cez hranice by sa mohol udiať v letnej verzii OH. Pravda, so zachovaním jedného centra a dediny pre športovcov. "Chceme zachovať olympijského ducha. Centrálna olympijská dedina je základom našej filozofie. Nemienime ju rúcať." 

 

Reformy by mali tiež uľahčiť jednotlivých športom cestu do olympijského programu. V záujme MOV je mať na OH športy, ktoré sú obľúbené medzi fanúšikmi i sponzormi a majú vysokú televíznu sledovanosť. Organizátori OH 2020 v Tokiu sa snažia vrátiť do programu bejzbal a softbal, ktoré sú v krajine populárne a na OH 2012 a 2016 chýbali, resp. budú chýbať. Bach navrhuje zrušiť súčasnú hornú hranicu 28 športov na OH, zachované by zostali iba limity pre počet športovcov (10 500 OH/2900 ZOH) a medailových súťaží (310/100). 

 

Medzi novinkami je aj vytvorenie špeciálneho olympijského televízneho kanálu, na ktorom by MOV prinášal olympijské myšlienky celoročne a nie iba raz za štyri roky. Ďalšou avizovanou zmenou je zavedenie vekového limitu pre členov MOV, ktorí by po dovŕšení 70 rokov museli odstúpiť. Určite sa však nezruší zákaz návštev miest, ktoré kandidujú na olympijské hry. Opatrenie zaviedli po úplatkárskom škandále Salt Lake City počas volieb dejiska zimných olympijských hier 2002. Agenda 2020 počíta tiež s vytvorením inštitútu úradníka kontrolujúceho dodržiavanie etických noriem. 

 

O zmenách sa bude hlasovať v Monaku 8. decembra. "Týchto 40 odporúčaní akoby tvorilo skladačku puzzle. Až celý obraz zabezpečí jedinečnosť olympijských hier a posilní úlohu športu v spoločnosti," dodal Bach v zrenovovanom Olympijskom múzeu v Lausanne. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies