Máme tu lockdown!

NETKY.SK • 18 November 2021, 14:13 • 2 min
Máme tu lockdown!

BRATISLAVA - Nezaočkovaní ľudia sa na vstup do práce budú musieť dvakrát do týždňa testovať. Očkovaní a ľudia, ktorí prekonali ochorenie COVID-19, budú mať viacero výhod.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Aktualizované 18. novembra, 15:10

 

Vláda zavádza lockdown pre nezaočkovaných, oznámil to premiér Eduard Heger (OĽaNO). Nový COVID automat podľa jeho slov výrazne sprísňuje opatrenia pre nezaočkovaných vo všetkých okresoch. Tí sú podľa jeho slov momentálne najviac ohrození. Hromadné podujatia budú podľa neho len pre zaočkovaných.

 

img

 

Premiér vysvetlil, že nový COVID automat zavádzajú pre stabilizovanie kritickej situácie v nemocniciach. Platiť bude od pondelka 22. novembra. Zdôraznil, že pôjde o dočasné riešenie. Očakáva, že to bude trvať 3 týždne. Následne by mohlo byť ďalším krokom uvoľnenie opatrení pre zaočkovaných. Avizuje posilnenie kapacít v očkovacích centrách, preto vyzval nezaočkovaných dať sa zaočkovať, aby mohli potom využívať uvoľnenia.

 

Prečítajte si tiež: Situácia v krajských nemocniciach je kritická. Odsúvajú vážne prípady

 

Zrovnoprávniť sa má postavenie kompletne očkovaných a tých, ktorí sú v lehote do 180 dní od prekonania ochorenia COVID-19. Pôjde o kategóriu s označením OP. "Tieto 2 skupiny ľudí budú v mnohých ohľadoch zvýhodňovaní. Nemusia sa dvakrát do týždňa testovať do práce, môžu slobodne chodiť do obchodov, teda nielen do esenciálnych, ale aj do nákupných centier," povedal Heger.

 

 

Premiér je presvedčený, že očkovanie je jedinou cestou von z pandémie. Vyzval občanov zaočkovať sa. "To, či COVID-19 existuje, nie je vec názoru, ale tvrdých dát." Konzílium odborníkov podľa neho vyhodnocuje dáta na dennej  báze. Avizuje, že keď sa situácia zlepší, bude sa uvoľňovať. "Uvidíme, ako na tento čas zaberie riešenie, je to odporúčanie konzília, ale, samozrejme, budeme musieť promptne reagovať, ak uvidíme, že tie veci nezaberajú. Opäť vkladám dôveru do občanov."

 

K téme: Slovensko v úmrtnosti na koronavírus opäť obsadilo popredné priečky

 

Nápor na nemocnice je podľa neho obrovský, chýbajú pľúcne ventilácie i miesta na JIS. "Problém v nemocniciach zašiel tak ďaleko, že dnes je už riziko, že nebude poskytnutá zdravotná starostlivosť nielen pre covidových pacientov, ale ohrození sú aj pacienti z hľadiska bielej medicíny a plánovaných operácií, ktoré sa odkladajú," vyhlásil premiér a poďakoval všetkým lekárom za ich výkon.

 

img

 

Minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) nabáda aj k tomu, aby ľudia dbali na realizáciu, prípadne vynútenie rešpektovania pravidiel. "Ak budete v reštaurácii, kde vás neskontrolujú, žiadajte, aby ste boli skontrolovaní, žiadajte, aby ste boli v bezpečnom prostredí a aby sme si boli istí, že opatrenia už nebude nutné ďalej sprísňovať," zdôraznil.

 

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) vyhlásil, že ozbrojené sily vyčlenia od štvrtka na boj s pandémiou 400 vojakov po celom Slovensku. 

 

Možno vás zaujme: V ČR sprísnia opatrenia. "Treba, aby všetci uverili, že COVID zabíja," hovorí Babiš.

 

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) deklaroval, že policajti budú kontrolovať dodržiavanie opatrení a tvrdo postihovať porušenia. Pripomenul aj útoky na zdravotníkov a lekárov. "K tomuto nesmie dochádzať a pár desiatok ľudí nesmie terorizovať ostatných občanov SR," podotkol Mikulec. Policajti budú podľa ministra spolu s RÚVZ kontrolovať prevádzky. Upozornil, že zmenou zákona sú možnosti sankcie do 5 000 eur a pri opakovanom porušení hrozí zatvorenie prevádzky.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies