Až 80 percent obyvateľov Ružomberka je nespokojných s kvalitou ovdzušia

NETKY.SK • 6 November 2015, 11:25 • 2 min
Až 80 percent obyvateľov Ružomberka je nespokojných s kvalitou ovdzušia

RUŽOMBEROK - Veľkým zdrojom znečistenia ovzdušia v Ružomberku sú vplyvy, ktoré nemajú nič spoločné s celulózovo-papiernickým podnikom Mondi SCP. Vyjadril sa pár týždňov pred finalizáciou výsledkov štúdie Identifikácia zdrojov znečisťovania ovzdušia v Ružomberku Jiří Bílek z firmy Envitech Bohemia, ktorá štúdiu realizovala.

slovakia

left justify in out

Predbežné výsledky podľa Bíleka poukazujú na to, že v Ružomberku sú výrazné vplyvy znečisťovania ovzdušia, ktoré pochádzajú z iných zdrojov, ako je Mondi. "Je evidentné, že látky, ktoré vychádzajú z komínov podniku, sa vo vzorkách emisií nachádzajú, avšak obmedzene. Áno, 97 látok bolo síce v emisiách identifikovaných, ale veľa z nich sa úplne rozpadne. Na druhej strane, nachádza sa tam ďalších viac ako 300 látok, ktoré nemajú nič spoločné s papierňami," vysvetlil Bílek.

 

Spätné trajektórie v deň, keď boli koncentrácie najhoršie, podľa neho dokazujú, že nad Ružomberkom je veľa emisií z iných štátov, napríklad z Česka či Poľska. "Tie častice do centra mesta vôbec neprišli cez priemyselnú zónu, takže oni v sebe neobsahujú prach, ktorý vytvorí Mondi, ale niekto úplne iný," dodal Bílek s tým, že tento diaľkový transport škodlivín výrazným spôsobom ovplyvňuje kvalitu ovzdušia nad mestom.

 

Vo veľkej miere sa na znečistení ovzdušia v meste podieľa doprava. "Ružomberok je aj veľká dopravná križovatka a ako vieme, doprava dokáže najmä v lete vytvárať až tretinu znečistenia," povedal s nádejou, že diaľničný obchvat by v budúcnosti mohol túto situáciu zmierniť.

 

Súčasťou štúdie bol aj prieskum medzi obyvateľmi. Viac ako 300 ľudí odpovedalo na otázky zamerané na spokojnosť s kvalitou ovzdušia v meste. "Pýtali sme sa, čím ľudia kúria, či majú informácie o vplyve ovzdušia na zdravie, či si myslia, že majú v dôsledku zlej kvality ovzdušia zdravotné problémy, či je ochrana ovzdušia v meste dostatočná a či vnímajú aj svoje vlastné riziká na zdravie," vymenoval Bílek. Až 80 percent Ružomberčanov je s kvalitou ovzdušia v meste nespokojných, čo je podľa neho zarážajúce.

 

Vzorky do štúdie odoberala firma na 20 rôznych miestach priamo v centre, ale aj v okrajových častiach mesta. Na každom mieste merali týždeň, pričom nazbierali dovedna 200 vzoriek. Výsledky budú sfinalizované najneskôr 6. decembra tohto roka.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies