Denisa Saková: Voľba policajného prezidenta bude presný opak apolitickosti

NETKY.SK • 5 Október 2021, 10:33 • 2 min
Denisa Saková: Voľba policajného prezidenta bude presný opak apolitickosti

BRATISLAVA - Nezaradená poslankyňa a exministerka vnútra pôsobiaca v mimoparlamentnom Hlase-SD Denisa Saková reagovala na legislatívny návrh koaličných poslancov, aby policajného prezidenta volil sám minister vnútra.

slovakia

left justify in out

Voľba nového prezidenta Policajného zboru bude podľa nej presný opak apolitickosti. "Súčasná dohoda vládnej koalície, že prezidenta Policajného zboru vyberie minister vnútra a môže ho aj kedykoľvek odvolať, je presný opak tvrdenia, že výber bude apolitický. Za zvláštny považujem aj fakt, že takéto vážne zmeny sú predkladané cez poslanecké návrhy a nie vládny návrh, ako keby vláda SR už úplne prestala pracovať," komentovala na sociálnej sieti Saková.

 

img

 

Poslankyňa skonštatovala, že minister vnútra Roman Mikulec hovorí o zmene spôsobu voľby prezidenta Policajného zboru už od minulého roku, doteraz však žiadny legislatívny návrh nepredložil. Podotkla, že práve dnešná koalícia v minulom volebnom období razantne požadovala zmenu spôsobu voľby prezidenta tak, aby bol výber apolitický a transparentný.

 

img

 

Súvisiaci článok: Koalícia sa zhodla na tom, kto má vybrať policajného prezidenta

 

Aký je súčasný zákon?

Podľa súčasného zákona vymenúva policajného prezidenta minister vnútra na základe výberového konania pred odbornou komisiou a po verejnom vypočutí vo Výbore Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť, ak tento výbor odporučí jeho vymenovanie. Rovnaký postup je aj pri riaditeľovi inšpekcie, ktorého však vymenúva na návrh ministra vnútra vláda. K súčasnej právnej úprave došlo počas pôsobenia Sakovej vo funkcii ministerky.

 

Čo žiada novela?

Koaliční poslanci v novele zákona navrhujú posilnenie kompetencií ministra vnútra pri vymenovaní a odvolávaní prezidenta Policajného zboru a riaditeľa Úradu inšpekčnej služby. Minister by nemal byť viac viazaný odporúčaniami výboru, ale kandidáta si má vyberať sám. Verejné vypočutie kandidáta v parlamente má byť zachované, no má mať iba konzultačný charakter. Odvolať šéfa polície a inšpekcie by mohlo byť možné aj bez udania dôvodu. Ako vysvetlil premiér Eduard Heger, koalícia sa zhodla na tom, aby si policajného prezidenta vyberal minister vnútra, keďže je zaňho politicky zodpovedný.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies