Auto nie je výklad ani trezor!

NETKY.SK • 8 Október 2012, 09:27 • 2 min
Auto nie je výklad ani trezor!

Auto nie je výklad ani trezor! Radíme Polícia pravidelne upozorňuje ľudí, aby si vo svojich autách nenechávali žiadne cennosti a hodnotné veci.

slovakia

left justify in out

img

Polícia pravidelne upozorňuje ľudí, aby si vo svojich autách nenechávali žiadne cennosti a hodnotné veci. Nie je totiž nič neobvyklé, že na zadnom sedadle uzamknutého auta je čierny kožený kufrík alebo kapsička. Zlodej rozbije sklo na zadných dverách a stačí iba okamih, kým vezme svoju korisť a uniká s ňou preč. Na aute síce hučí a bliká alarm, to však nezabránilo odcudzeniu Vašich vecí  z auta. Aj napriek upozorneniam polície sa takéto prípady pravidelne opakujú.

 Len za uplynulý týždeň sme v prešovskom okrese zaevidovali štyri krádeže vlámaním do osobných áut. Na otvorenie auta pritom zlodeji nepoužili žiadne špeciálne techniky. Jednoducho rozbili okno na dverách a z auta ukradli veci. Stačí však málo a takýmto krádežiam sa dá ľahko predísť. Nie je to nič nové a v podstate pre každého známe. Zlodej konajúci impulzívne najskôr vec ukradne a až potom uvažuje o jej hodnote. Zaujať ho  môže i poloprázdna igelitová taška na sedadle Vášho auta, nie to ešte kabelka či kožený kufrík.

 

            Aj keď opúšťate vozidlo len na malú chvíľu, vezmite si svoje cennosti so sebou. Ak si ich so sebou neberiete, uložte ich aspoň do batožinového priestoru, nech zbytočne  nepriťahujú zvedavé oči ľudí. V aute by ste si nemali odkladať ani technický preukaz či iné doklady. Je na nich množstvo údajov, ktoré sa v nesprávnych rukách dajú ľahko zneužiť. Lákadlom pre zlodeja je i autorádio. Ak ho máte vo svojom aute s odnímateľným panelom, využite túto možnosť a pri odchode si vezmite panel so sebou. Neskrývajte ho v aute. Takáto hra sa Vám nemusí vyplatiť, zlodej má totiž talent na vyhľadávanie skrýš. To platí tak pre prípad, že parkujete niekde v meste, ale aj keď auto zaparkujete na noc pri svojom dome, či bytovke. Z už spomínaných štyroch minulotýždňových prípadoch vo všetkých bolo auto počas noci zaparkované buď pri rodinnom dome alebo pri bytovke

Ak parkujete mimo domu, nikdy neparkujte auto na opustenom mieste. Využite platené a strážené parkoviská. Prílišná šetrnosť sa nevypláca. Cena parkovného je predsa niekoľkonásobne nižšia ako cena Vašich vecí. I keď po opustení vozidla v ňom nenecháte žiadne cennosti, nemali by ste zabudnúť uzamknúť všetky dvere. Okná by mali byť vytiahnuté smerom hore a uzatvorené strešné okno. Zvukový alarm síce samotnej krádeži nezabráni, môže Vás však upozorniť na nedovolenú manipuláciu s Vaším automobilom. Ak predsa len nájdete svoje auto násilne otvorené, nesadajte doň a nezisťujte, čo Vám zmizlo!  Môžete tak zničiť stopy, ktoré páchateľ zanechal a vy sa môžete s najväčšou pravdepodobnosťou so svojimi zmiznutými vecami rozlúčiť! Ihneď kontaktujte políciu na bezplatnom  čísle 158. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies