Austrálie a USA budú zdieľať informácie o cestujúcich

NETKY.SK • 27 August 2014, 14:39 • 2 min
Austrálie a USA budú zdieľať informácie o cestujúcich

CANBERRA - Vlády Austrálie a USA v stredu uzavreli dohodu o vzájomnej výmene informácií, ktoré pomôžu tamojším orgánom pri potvrdzovaní totožnosti zahraničných cestujúcich.

slovakia

left justify in out

Austrálska ministerka zahraničných vecí Julie Bishopová vydala vyhlásenie, podľa ktorého má dohoda podpísaná v Canberre "potenciál na lepšiu ochranu občanov oboch krajín" a prichádza v období, keď je posilňovanie hraničných kontrol pre Austráliu dôležitejšie než kedykoľvek predtým. Krajina momentálne sprísňuje opatrenia na letiskách a v prístavoch, aby zabránila domácim džihádistom v účasti na ofenzíve skupiny Islamský štát v Iraku a Sýrii. Minister pre imigráciu a ochranu hranice Scott Morrison ubezpečil, že zdieľanie údajov medzi imigračnými orgánmi sa bude uskutočňovať v súlade s miestnymi zákonmi.

 

Austrálsky premiér Tony Abbott v stredu na pôde parlamentu prezradil, že na dvoch najväčších letiskách v krajine od minulého týždňa pracujú nové protiteroristické útvary. Príslušníkom sa už podľa neho podarilo zadržať jednu osobu, podrobnosti však zatiaľ nie sú známe. Špeciálne útvary momentálne pôsobia v Sydney a Melbourne, čoskoro ich však plánujú nasadiť aj na ostatné medzinárodné letiská v Austrálii, aby sledovali pohyb osôb zaradených do zoznamov podozrivých. Na všetkých letiskách by tiež mali zaviesť biometrické kontroly cestujúcich.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies