Australian Open: Cibulková so šancou stať sa 43. šampiónkou - zaujímavosti

NETKY.SK • 24 Január 2014, 18:04 • 2 min
Australian Open: Cibulková so šancou stať sa 43. šampiónkou - zaujímavosti

MELBOURNE - Štatistické a faktografické zaujímavosti pred sobotňajším finále dvojhry žien na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne:

slovakia

left justify in out

- Dominika Cibulková sa môže stať prvým slovenským grandslamovým šampiónom vo dvojhre. Zo SR si v singlovom finále dosiaľ zahral iba Miloslav Mečíř. Na US Open 1986 a Australian Open 1989 zhodne prehral s Čechom Ivanom Lendlom.

- Cibulková sa môže stať najnižšou grandslamovou šampiónkou v tzv. otvorenej ére, ktorá sa začala v roku 1968. Rovnako ako ona mali 5 stôp a 3 palce aj Nancy Richeyová (RG 1968) a Mima Jaušovecová (RG 1977).

- Cibulková sa môže stať štvrtou víťazkou AO, ktorá nebola medzi prvými desiatimi nasadenými (Chris O'Neilová 1978, Jennifer Capriatiová 2001, Serena Williamsová 2007).

- Cibulková bude podľa výsledku prvá alebo druhá v bodovaní Road to Singapore 2014 v súvislosti s koncoročným šampionátom WTA pre najlepších osem hráčok sezóny.

- Cibulková tretí raz v hlavnej súťaži dvojhry na niektorom z turnajov získala tri sety "kanárom", teda 6:0. Predtým sa jej to podarilo na AO 2009 a v Barcelone 2012.

- Cibulková aj pri svojom predchádzajúcom najväčšom grandslamovom úspechu, prieniku do semifinále parížskeho Roland Garros 2009, bola nasadená ako dvadsiata.

- Cibulková do tejto sezóny bola na AO najďalej v osemfinále edície 2009.

- Cibulková má na AO štatistiku 11:0 v zápasoch, v ktorých získala prvý set.

- Cibulková odohrá svoj 20. zápas v hlavnej súťaži na AO (13:6).

- Cibulková zatiaľ strávila na dvorci 7:55 h, o 35 minút menej ako jej finálová súperka Na Li z Číny.

- Cibulková cestou do finále zdolala hráčky s priemerom renkingov 21, Na Li iba 134.

- Cibulková zaostáva v bilancii zo vzájomných súbojov 0:4, vlani v auguste na tvrdom povrchu v Toronte prehrala 6:7 (1), 2:6.

- Cibulková ma na konte 3 trofeje z hlavnej profesionálnej úrovne, Na Li 8.

- Cibulková ma proti členkám Top 5 systému bilanciu 12:27, na tomto turnaji si ju zlepšila o skalpy Rusky Marie Šarapovovej a Poľky Agnieszky Radwanskej.

- Cibulková by sa prostredníctvom celkového triumfu posunula na 11. miesto vo svetovom rebríčku WTA. Bolo by to zlepšenie osobného rekordu o jednu priečku. Ak prehrá, bude k 27. januáru na 13. priečke. Momentálne jej patrí 24. post.

- Cibulková sa môže stať 43. grandslamovou šampiónkou v Open Ere, prvou novou od vlaňajšieho wimbledonského triumfu Francúzky Marion Bartoliovej, jej veľkej kamarátky a osobnej podporovateľky na AO 2014. Priamo na tomto podujatí sa naposledy stala novou grandslamovou šampiónkou predvlani Bieloruska Viktoria Azarenková.

- Na Li v 3. kole odvrátila mečbal Češky Lucie Šafářovej. Na AO v otvorenej ére zatiaľ tri tenistky získali dovedna 4 tituly po odvrátení mečbalu, bez výnimky išlo o Američanky (Monica Selešová 1991, Jennifer Capriatiová 2002 a Serena Williamsová 2003 a 2005).

- Miestna finalistka 2011 a 2013 Na Li má 31 rokov. Jedinou tridsiatničkou, ktorá v Open Ere získala trofej na AO, je od roku 1973 domáca Margaret Courtová.

- Na Li v oboch svojich predchádzajúcich finále na AO prehrala v troch setoch, najprv s Belgičankou Kim Clijstersovou a potom s Azarenkovou.

- Hrdinka RG 2011 Na Li sa posunie zo štvrtej na tretiu pozíciu v hodnotení, čím si vyrovná osobný rekord.

- Víťazka prípravného podujatia v Šen-čene Na Li počas kariéry prehrala v 11 singlových finále na hlavnom profesionálnom okruhu, ale len vo dvoch prípadoch to bolo s renkingovo nižšie postavenou súperkou. Pred štyrmi rokmi na tráve v Birminghame sa jej to stalo so Slovenkou Magdalénou Rybárikovou.

- Na Li zdolala dve najmladšie hráčky na tomto podujatí, zhodne 16-ročné kvalifikantky - Chorvátku Anu Konjuhovú a Švajčiarku Belindu Bencicovú. V semifinále vyradila kanadskú tínedžerku Eugenie Bouchardovú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies