Austrália varovala USA, že môže byť potrebné použiť proti Číne silu

NETKY.SK • 6 December 2010, 12:41 • 2 min
Austrália varovala USA, že môže byť potrebné použiť proti Číne silu

Austrália varovala USA, že môže byť potrebné použiť proti Číne silu

slovakia

left justify in out

img

Austrálsky minister zahraničných vecí Kevin Rudd obhajoval dnes vzťahy svojej krajiny s Čínou ako "pevné" po tom, ako webová stránka WikiLeaks prezradila, že odporúčal šéfke americkej diplomacie Hillary Clintonovej, aby sa pripravila na použitie sily proti Číne, ak sa nebude správať v súlade s celosvetovými štandardmi.
      Webová stránka WikiLeaks od minulého týždňa zverejňuje dôverné depeše amerických diplomatov a odhaľuje tak pozadie americkej diplomacie. Jedna z depeší z marca 2009 informovala o stretnutí sinológa Rudda, ktorý bol vtedy austrálskym premiérom, s Clintonovou.
      Rudd dnes odmietol potvrdiť zverejnený obsah depeše. Povedal iba, že vzťahy Canberry s Pekingom sú otvorené, a predpovedal, že ďalšia integrácia Číny do medzinárodného spoločenstva prinesie problémy.
      Depeša WikiLeaks citovala Clintonovú, podľa ktorej rast ekonomickej moci Číny vyvoláva vo Washingtone "hlboké znepokojenie". Ministerka požiadala Rudda o súkromný názor.
      Rudd - sinológ hovoriaci plynulo mandarínskou čínštinou - je podľa vlastných slov "krutý realista" pokiaľ ide o Čínu. Rovnako jeho osobný názor, ako riešiť jej svetovú dominanciu, je oveľa radikálnejší než zahraničná politika Austrálie k jej najväčšiemu obchodnému partnerovi.
      Odpovedal jej, že "treba integrovať Čínu efektívne do medzinárodného spoločenstva... a súčasne sa pripraviť na použitie sily, ak všetko zlyhá."
      Rudd ďalej uviedol, že postoj Pekingu k separatistickému Taiwanu je "paranoidný" a "nerozumný". Načrtol Clintonovej svoj návrh na vytvorenie ázijsko-tichomorského spoločenstva podľa vzoru Európskej únie, ktorého cieľom je okrem iného obmedziť vplyv Číny a udržať angažovanosť USA v regióne, informoval ďalej WikiLeaks.
      Plány Austrálie posilniť svoje námorné sily novou flotilou 12 ponoriek v nadchádzajúcich desaťročiach sú z veľkej časti reakciou na rastúcu vojenskú silu a dosah Číny, dodal Rudd.
      Vzťahy Washingtonu a Pekingu poznačili obchodné a menové spory. Čína by do desiatich rokov mohla predstihnúť USA a stať sa najväčšou svetovou ekonomikou, ak udrží svoj súčasný približne desaťpercentný hospodársky rast, dodáva tlačová agentúra Reuters.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies