Austrália premenovala najväčší piesočný ostrov zo zoznamu UNESCO

NETKY.SK • 7 Jún 2023, 13:45 • 2 min
Austrália premenovala najväčší piesočný ostrov zo zoznamu UNESCO

SYDNEY - Austrália oficiálne premenovala Veľký piesočný ostrov, najväčší piesočný ostrov na svete, uvedený v zozname svetového dedičstva UNESCO, na K'gari.

slovakia

left justify in out

Nový názov ostrova pochádza z jazyka kmeňa Butchulla a znamená "raj". Odkazuje na príbeh o vzniku ostrova, podľa ktorého bol K'gari biely duch zoslaný bohmi, aby stvoril pevninu a moria. Pôvodný anglický názov (Fraser Island) pochádzal z koloniálnych čias a bol odvodený od britského kapitána Jamesa Frasera. Ten v roku 1836 v tejto oblasti stroskotal na lodi. "Som hrdá, že dnes oficiálne zavádzame názov K'gari, ktorý už dlho používajú tradiční vlastníci ostrova," vyhlásila premiérka Queenslandu Annastacia Palasczuková. Zmenu názvu označila za krok k vyrovnaniu sa s koloniálnou minulosťou Austrálie.

 

img

 

"Takéto kroky síce nedokážu odčiniť neprávosti spáchané v minulosti, no môžu nám pomôcť vybudovať budúcnosť, kde si všetci obyvatelia Queenslandu budú dôverovať a budú sa vzájomne rešpektovať," dodala premiérka. Ostrov je obľúbenou turistickou destináciou, no pre veľkú populáciu dingov, bujné džungle, sladkovodné jazerá a zložitý systém piesočných dún je zároveň cenný aj z vedeckého hľadiska. Austrálčania stále častejšie uprednostňujú používanie názvov pochádzajúcich z jazyka domorodých obyvateľov. Známa skalná vyvýšenina Ayers Rock sa teraz nazýva čoraz častejšie Uluru, mesto Melbourne zas Naarm. Austrálčania v závere tohto roka v referende rozhodnú, či do ústavy zahrnú domorodých obyvateľov a či vytvoria orgán pôvodných obyvateľov Austrálie a ostrovov v Torresovom prielive s poradnou funkciou pri prijímaní legislatívy. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies