Austrália a USA posilnia námornú spoluprácu v Juhočínskom mori

NETKY.SK • 14 Október 2015, 12:42 • 2 min
Austrália a USA posilnia námornú spoluprácu v Juhočínskom mori

SYDNEY - Austrália posilní spoločné vojenské operácie s námornými silami Spojených štátov v Juhočínskom mori, píše agentúra DPA. Austrálska premiérka Julia Bishopová a ministerka obrany Marisa Paynová sa stretli dnes s ministrami zahraničných vecí a obrany USA Johnom Kerrym a Ashtonom Carterom.

slovakia

left justify in out

Politici prerokovali obavy v súvislosti s umelými ostrovmi, ktoré Čína buduje vo vodách Juhočínskeho mora - kadiaľ vedie dôležitá obchodná námorná trasa. Dvojica spojencov sa zhodla na "rozšírení námornej spolupráce vo všetkých sférach" v tomto napätom regióne, uviedla Bishopová na dnešnej spoločnej tlačovej konferencii v Bostone. Austrália podľa nej zvýši námornú spoluprácu so Spojenými štátmi; a pokiaľ ide o slobodu plavby, ich krajiny sú "na rovnakej úrovni". Súčasťou rozšíreného záväzku môže byť nasadenie amerických a austrálskych námorných hliadok do vzdialenosti 12 námorných míľ od územného limitu čínskych umelých ostrovov, vybudovaných rozšírením pobreží na ostrovoch, dostatočne veľkým na umiestnenie vojenských zariadení.

 

Šéf rezortu obrany USA Carter zdôraznil, že "Spojené štáty budú lietať, plaviť sa a operovať, kdekoľvek to bude umožňovať medzinárodné právo" a dodal, že Juhočínske more nebude výnimkou. Čína už v minulosti varovala, že nebude tolerovať narušenie svojich teritoriálnych vôd. Územia, na ktoré si Peking v Juhočínskom mori robí nároky, mu však neboli medzinárodne uznané, upozorňuje DPA. Nadmerná námorná aktivita Číny v Juhočínskom mori zvýšila vojenské a diplomatické napätie medzi ňou a krajinami, ako je Vietnam, Filipíny, Brunej, Malajzia či Taiwan, ktoré si tam tiež robia územné nároky.

 

Pentagón v súvislosti s týmito aktivitami Pekingu v auguste poznamenal, že Čína si v tejto zemepisnej oblasti s potenciálne bohatými zásobami energetických surovín nárokovala počas 20 mesiacov 17-krát viac územia než všetky ostatné krajiny za uplynulých 40 rokov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies