Asad: Sýrska vláda urobí všetko pre návrat utečencov do vlasty

NETKY.SK • 12 Máj 2017, 11:23 • 2 min
Asad: Sýrska vláda urobí všetko pre návrat utečencov do vlasty

MINSK - Sýrska vláda podporuje návrat utečencov, ktorí opustili túto krajinu po vypuknutí občianskej vojny. Prezident Bašár Asad sa tak vyjadril v rozhovore, ktorý odvysielala vo štvrtok večer bieloruská televízna stanica ONT.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa Asada urobí vláda "všetko, čo bude môcť, aby pomohla utečencom vrátiť sa do vlasti". Zdôraznil, že v tejto záležitosti nie sú zo strany štátu kladené nijaké prekážky.

Od vypuknutia občianskej vojny v roku 2011 ušli zo Sýrie milióny ľudí, ktorí našli útočisko v utečeneckých táboroch na území susedných krajín alebo sa dostali do Európy, ktorá v uplynulých rokoch čelila masovému prílevu utečencov po tzv. balkánskej trase.

Asad v odvysielanom rozhovore privítal dohodu o zriadení bezpečných zón v Sýrii, ktorú sprostredkovalo spojenecké Rusko. Tieto tzv. zóny deeskalácie podľa neho umožňujú zložiť zbrane protivládnym bojovníkom, na ktorých sa vzťahuje amnestia.

Memorandum o vytvorení štyroch bezpečných zón v Sýrii s cieľom zmierniť tamojšiu humanitárnu krízu podpísali minulý týždeň v kazašskej Astane zástupcovia Iránu, Ruska a Turecka. Vytýčené oblasti sa nachádzajú prevažne v častiach Sýrie ovládaných opozíciou.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies