As-Sísí chce medzinárodnú koalíciu proti extrémistom v Líbyi

NETKY.SK • 17 Február 2015, 17:04 • 2 min
As-Sísí chce medzinárodnú koalíciu proti extrémistom v Líbyi

KÁHIRA - Egyptský prezident Abd al-Fattáh as-Sísí v utorok vyhlásil, že najlepším spôsobom, ako zbaviť Líbyu náboženských extrémistov, je vytvorenie medzinárodnej koalície s podporou OSN.

slovakia

left justify in out

 Vyjadril sa tak v rozhovore pre francúzsku rozhlasovú stanicu Europe 1 odvysielanom deň po tom, ako egyptské ozbrojené sily prvýkrát priznali nálety na území susednej krajiny zmietanej bezprávím. Prezident potvrdil, že Káhira "v sebaobrane" zasiahla proti skupine Islamský štát (IŠ), ktorá v nedeľu zverejnila videozáznam hromadnej popravy egyptských kresťanov zadržaných v decembri a januári na severe Líbye, kam prišli napriek varovaniam pracovať. Egypťania podľa neho extrémistom "nedovolia odrezávať hlavy ich deťom", čo bolo narážkou na spôsob usmrtenia zajatcov. Popravu egyptských koptov pritom označil za "obludný teroristický zločin".

 

"Myslím si, že nemáme na výber," odpovedal bývalý generál as-Sísí na otázku, či by privítal vznik medzinárodnej koalície pre Líbyu s podporou OSN. "Líbyjčanov sme ponechali napospas ako zajatcov milícií... Tie musíme odzbrojiť a zabrániť, aby zbrane padli do rúk extrémistom." Líbyjské mestá boli počas roka 2014 dejiskom najhorších bojov od občianskej vojny v roku 2011, ktorá sa skončila pádom režimu na čele s Muammarom Kaddáfím. Tripolis v auguste ovládla koalícia Líbyjský úsvit tvorená protivníkmi medzinárodne uznávanej líbyjskej vlády úradujúcej núdzovo z mesta Tobruk na východe krajiny. Egypt podporuje vládu v Tobruku a podľa predstaviteľov USA sa spoločne so Spojenými arabskými emirátmi podieľal na niekoľkých záhadných náletoch, ktoré z Líbye hlásili počas uplynulého roka. Šéf paralelnej líbyjskej vlády Umar al-Hásí pondelňajší zásah Egypta odsúdil ako "zákernú agresiu a terorizmus narúšajúci líbyjskú zvrchovanosť a zároveň škandalózne porušujúci Chartu OSN a medzinárodné právo". Egypťanov obvinil z napadnutia Líbye "bez akéhokoľvek pevného dôkazu", že terčmi sú naozaj miliatnti zodpovední za popravu Egypťanov. 

 

Bezpečnostná rada OSN sa bude venovať kríze v Líbyi na stredajšom mimoriadnom zasadnutí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies