Armáda v Nigérii po prevýchove prepustila 244 údajných militantov z Boko Haram

NETKY.SK • 17 Január 2018, 06:45 • 2 min
Armáda v Nigérii po prevýchove prepustila 244 údajných militantov z Boko Haram

MAIDUGURI - Dovedna 244 údajných členov militantnej skupiny Boko Haram prepustila nigérijská armáda po tom, ako ich podrobila prevýchove.

slovakia

left justify in out

Veliteľ Rogers Nicholas povedal, že medzi prepusteným bolo 118 mužov, 56 žien a 51 detí. Skupinu vydali guvernérovi nigérijského štátu Borno.

 

Prepustení militanti sa podľa nigérijských úradov deradikalizovali a sú tak schopní opäť sa začleniť do spoločnosti. Kritici však už vyjadrili obavy ohľadom toho, či títo bývalí extrémisti svoje činy a členstvo v organizácii skutočne oľutovali.

 

Nigérijská armáda prevychovaných militantov prepustila v pondelok pri príležitosti dňa nigérijských ozbrojených síl. K podobnému prepúšťaniu deradikalizovaných extrémistov pristúpila už v minulosti, toto však bolo zatiaľ najpočetnejšie.

Došlo k nemu práve v čase, keď skupina Boko Haram zverejnila nové video, v ktorom vystupuje jej vodca abú Bakr Šekau spoločne s viacerými školáčkami unesenými v roku 2014 z mesta Chibok.

 

Militanti z Boko Haram uniesli 14. apríla 2014 zo školskej spálne 276 dievčat a mladých žien. Niektorým z nich sa podarilo zo zajatia utiecť svojpomocne, zatiaľ čo 80 školáčok militanti po rokovaniach s vládou vlani prepustili. V zajatí Boko Haram však stále zostáva vyše 100 dievčat, z ktorých mnohé boli prinútené vydať sa za svojich únoscov.

 

Dievčatá z Chiboku pritom predstavujú len zlomok z celkového počtu tisícok žien, ktoré uniesli členovia Boko Haram počas už osemročného povstania na severe Nigérie, ktoré si vyžiadalo desaťtisíce životov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies