Armáda USA a francúzsky gigant Sanofi budú spolupracovať na vakcíne proti zike

NETKY.SK • 6 Júl 2016, 13:22 • 2 min
Armáda USA a francúzsky gigant Sanofi budú spolupracovať na vakcíne proti zike

PARÍŽ - Farmaceutický gigant Sanofi dnes oznámil, že sa zapojil do úsilia vedcov z americkej armády urýchliť vývoj očkovacej látky proti vírusu zika.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť Sanofi so sídlom vo Francúzsku uviedla vo vyhlásení, že americký Armádny inštitút Waltera Reeda odovzdá svoj vlastný postup na výrobu vakcíny proti zike firme Sanofi Pasteur, pobočke gigantu poverenej vývojom a výrobou vakcín. Sanofi vníma dohodu ako "otvorenie dverí pre širšiu spoluprácu s vládou USA". Finančné podrobnosti dohody neboli zverejnené, informovala agentúra AP.

 

Vývoj vakcíny proti nejakej chorobe zvyčajne trvá dlhé roky. Práve Sanofi vyrobila prvú dávku očkovacej látky proti nákazlivej vírusovej horúčke dengue - ktorá je príbuzná vírusu zika -, ale jej vývoj trval 20 rokov a stál miliardu dolárov. Sanofi a americkí výskumníci sa pokúšajú spoločne využiť svoje skúsenosti s príbuznými vírusmi, aby urýchlili prácu na vakcíne proti zike, keďže v Južnej aj Severnej Amerike zaznamenali výskyt tohto vírusu prenášaného komármi.

 

Mnohým ženám nakazeným týmto vírusom počas tehotenstva sa narodili deti s abnormálne malou hlavou a poškodeným mozgom - takéto prípady boli zaznamenané v Brazílii i v ďalších krajinách. Obavy vyvoláva tiež to, že v Brazílii sa navyše 5. augusta začnú letné olympijské hry.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies