Armáda predáva vyradené vrtuľníky: Za 28-tisíc môže byť váš!

NETKY.SK • 15 Júl 2014, 11:05 • 2 min
Armáda predáva vyradené vrtuľníky: Za 28-tisíc môže byť váš!

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany opäť predáva prebytočné dopravné vrtuľníky Mi-2 a špeciálne vojenské vrtuľníky Mi-24. Oba typy strojov sa viackrát snažilo odpredať už minulý rok.

slovakia

left justify in out

"V rámci osobitného ponukového konania Ministerstvo obrany SR v minulom a v tomto roku neodpredalo ani jeden prebytočný vrtuľník," uviedla hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková.Tentoraz sa o to pokúsi formou elektronickej aukcie. "Ministerstvo obrany ponúka na predaj 15 vrtuľníkov, ktoré sú po dobe životnosti," doplnila Balleková. Priemerná cena vrtuľníka Mi-2 je približne 28.375 eur a vrtuľníka Mi-24 asi 298.755 eur.

 

Mi-2

 

img

 

Mi-24

 

img

 

Bojový vrtuľník Mi-24 je sovietskej výroby. Prvý prototyp vzlietol ešte v roku 1969. Bol určený predovšetkým na ničenie tankov a pozemných cieľov. Z našej armády bol vyradený v roku 2011. Vrtuľník Mi-2 je sovietsky viacúčelový ľahký vrtuľník, ktorý sa vyrábal v Poľsku. Bol určený predovšetkým na plnenie výsadkových, spojovacích, transportných a sanitných úloh.

 

Armáda v súčasnosti disponuje vrtuľníkmi Mi-17, ktoré slúžia buď na prepravu osôb a materiálu, alebo sú súčasťou leteckej pátracej a záchrannej služby. Vrtuľníkom však postupne končí životnosť a ministerstvo už dlhšie hovorí o ich obmene. Šéf rezortu obrany Martin Glváč už avizoval, že akvizičný proces na obmenu vojenských vrtuľníkov by mal byť spustený najneskôr počas letných mesiacov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies