Armáda oznámila ďalších osem vyšetrovaní svojich operácií v Gaze

NETKY.SK • 7 December 2014, 11:10 • 2 min
Armáda oznámila ďalších osem vyšetrovaní svojich operácií v Gaze

JERUZALEM - Izraelská armáda oznámila, že otvorila osem nových vyšetrovaní svojich operácií počas vojny v pásme Gazy. Interné vyšetrovania sa budú týkať aj prípadov, pri ktorých zahynulo celkovo 30 Palestínčanov, informovala dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Izrael odmietol spolupracovať s komisiou, ktorú Rada OSN pre ľudské práva poverila vyšetrovaním obvinení z vojnových zločinov zo strany izraelských jednotiek a palestínskych militantov počas 50-dňového konfliktu v júli a auguste tohto roka, a obvinil ju zo zaujatosti.
      

Pri bojoch zahynulo podľa ministerstva zdravotníctva v Gaze vyše 2100 Palestínčanov, prevažne civilistov. Na izraelskej strane zahynulo 67 vojakov a šesť civilistov.
      

Ďalších päť vyšetrovaní oznámila izraelská armáda ešte v septembri, pričom celkovo skúma približne 85 incidentov.
      

Izrael zdôrazňuje, že konečnú zodpovednosť za civilné obete nesie radikálne palestínskeho hnutia Hamas, ktoré vládne v pásme Gazy, pretože jeho bojovníci operovali v husto obývaných štvrtiach.
      

Izrael spustil ofenzívu v Gaze 8. júla s deklarovaným cieľom zastaviť cezhraničné raketové útoky Hamasu. Boje sa skončili prímerím, ktoré sprostredkoval Egypt.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies