Architekt Jozef Lacko presadzoval v tvorbe inovatívne tendencie

NETKY.SK • 18 Január 2017, 11:25 • 2 min
Architekt Jozef Lacko presadzoval v tvorbe inovatívne tendencie

ZVOLEN – Medzi kľúčové osobnosti architektúry 20. storočia patrí významný slovenský architekt Jozef Lacko. Vo štvrtok 19. januára uplynie 100 rokov od jeho narodenia.

slovakia

left justify in out

Rodák zo Zvolena Jozef Lacko sa narodil 19. januára 1917 v početnej rodine železničiara. Odbor architektúra a pozemné staviteľstvo študoval na Českom vysokom učení technickom (ČVUT) v Prahe. Keď české vysoké školy zavreli, pokračoval na Nemeckej vysokej škole technickej v Prahe, štúdium úspešne ukončil v roku 1941. Na budovaní jeho architektonického profilu sa podieľal aj známy profesor Franz Wimmer.

 

Vďaka vynikajúcim študijným výsledkom mal otvorenú cestu k profesorovi Emilovi Bellušovi na Slovenskú vysokú školu technickú (SVŠT) v Bratislave. Zúčastňoval sa mnohých architektonických súťaží, ktoré mu poskytli priestor na to, aby v krátkom čase presvedčil o svojom talente. Venoval sa pedagogickej činnosti na Fakulte architektúry SVŠT v Bratislave, kde v rokoch 1953-1962 zastával post docenta Katedry architektonickej tvorby a do roku 1969 bol jej vedúcim.

 

Uznania sa Lackovi dostalo v roku 1960 v podobe Ceny mesta Bratislavy. V roku 1962 sa stal laureátom Štátnej ceny Klementa Gottwalda. Z dôvodu previerok musel v roku 1971 opustiť SVŠT a našiel si uplatnenie v Projektovej organizácii spoločenských stavieb v Bratislave. V roku 1972 viedol ateliér v Štátnom projektovom a typizačnom ústave v Bratislave, v rovnakom roku sa začali realizačné práce na bratislavskom Moste SNP, ktorý bol postavený podľa jeho návrhu.

 

 

Prvé Lackove architektonické návrhy sa nesú v duchu predvojnového funkcionalizmu so zreteľným vplyvom Emila Belluša. V jeho tvorbe cítiť výrazný záujem o inovatívne tendencie a snahu o udržanie kroku s dobou, či už konceptuálne alebo technologicky.

 

Dôležitou súčasťou Lackovho diela je pamätníková tvorba. Lackov tvorivý prístup a jeho práca s architektonickým tvarom a materiálom harmonizuje so sochárskym dielom a necháva ho vyniknúť. Na mnohých návrhoch spolupracoval s výtvarníkmi - sochármi, najčastejšie s Jánom Kulichom.

 

Meno architekta Jozefa Lacka nesie aj slovenská prestížna súťaž. Hlavná cena sa každoročne udeľuje autorovi najlepšej diplomovej práce za uplynulý akademický rok – absolventovi ktorejkoľvek zo škôl s architektonickým zameraním na Slovensku.

 

Vynikajúci pedagóg a tvorivý architekt Jozef Lacko zomrel 9. septembra 1978 v Bratislave.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies