Utajená epidémia v Moskve. Ako v ZSSR za 19 dní zastavili epidémiu čiernych kiahní a zaočkovali 10 miliónov ľudí

NETKY.SK • 6 November 2021, 08:00 • 2 min
Utajená epidémia v Moskve. Ako v ZSSR za 19 dní zastavili epidémiu čiernych kiahní a zaočkovali 10 miliónov ľudí

MOSKVA – Dvadsiateho tretieho decembra 1959 na moskovskom letisku Vnukovo pristálo lietadlo z Indie, na palube ktorého bol muž nakazený čiernymi kiahňami. Aby sa zabránilo epidémii, sily ministerstva vnútra, KGB, armády a ministerstva zdravotníctva čo najskôr vyhľadali a izolovali každého, s kým mal známy umelec aspoň nejaký kontakt. Do 19 dní epidémiu zastavili a zaočkovali 10 miliónov ľudí. Ako sa im to podarilo?

slovakia

left justify in out

Milostný trojuholník a čierne kiahne v darčeku

 

Koncom decembra 1959 pristalo na letisku Vnukovo v Moskve lietadlo so známym ruským umelcom Alexejom Kokorekinom. Priletel z Indie o deň skôr, ako bolo v pláne a šiel k svojej milenke. Nasledujúci deň sa vrátil na letisko a z budovy vyšiel pre zmenu k svojej žene a blízkym, akože práve docestoval. Objal rodinu, oslávil prílet a rozdal darčeky. Medzi nimi boli aj veci zosnulého šamana, pri rituáli spálenia ktorého bol prítomný. Doma sa už začal sa cítiť veľmi zle.

 

Lekár v ambulancii, na ktorého sa obrátil, mu diagnostikoval chrípku. Stav pacienta sa však rýchlo zhoršoval: teplota stúpala, začal silno kašľať, na tele sa mu objavili vyrážky. Manželka zavolala záchranku a Kokorekina previezli do nemocnice na infekčné oddelenie, kde do večera zomrel.

 

Pri cestách do zahraničia do epidemicky nebezpečných oblastí museli byť sovietski občania povinne zaočkovaní. Kokorekin sa však očkovaniu proti kiahňam nejakým spôsobom vyhol, hoci v dokladoch záznam o očkovaní bol.

 

Toto nie je chrípka!

 

Keďže zosnulý nebol obyčajný sovietsky človek, ale vážený umelecký pracovník, bol potrebný kvalifikovaný posudok k príčine jeho smrti. Pitvu vykonával akademik Nikolaj Kraevskij. Šťastnou zhodou okolností ho v tom čase navštívil 75-ročný kolega-patológ pochádzajúci z Leningradu, ktorý požiadal o účasť na analýze zaujímavého prípadu. Jeden pohľad na mŕtvolu mu stačil na to, aby zhrozene vykríkol: Ale veď toto je variola vera!

 

Variola vera alebo čierne kiahne

 

Variola vera bola dlhé stáročia jednou z najstrašnejších chorôb ľudstva, ktorá ničila obyvateľstvo celých dedín, miest, ba aj krajín. V Európe začiatkom 19. storočia zomieralo na čierne kiahne ročne až jeden a pol milióna ľudí. V sovietskom Rusku sa proti čiernym kiahňam usilovne a úspešne bojovalo a v roku 1936 už bola v ZSSR úplne zlikvidovaná. A teraz, o 23 rokov, neskôr sa čierne kiahne vrátili.

 

img

 

Armádu, ministerstvo vnútra a KGB uviedli do pohotovosti

 

Reakcia na hrozbu bola okamžitá, ohromujúca a mimoriadne účinná. Okamžite zmobilizovali všetky sily moskovských nemocníc a kliník, uviedli do pohotovosti armádu, ministerstvo vnútra a KGB. Nemocnica, v ktorej zomrel pacient číslo jeden, bola izolovaná. Začala sa identifikácia kontaktov a pátranie po potenciálnych nosičoch smrtiaceho vírusu.

 

V priebehu niekoľkých hodín operatívci vypracovali všetky Kokorekinove spojenia, sledovali každý jeho krok po návrate do ZSSR, identifikovali colníkov a pohraničníkov na letisku, taxikára, ktorý ho viezol domov, obvodného lekára a pracovníkov kliniky. Úspešne vysledovali celý reťazec jeho kontakov. Sto päťdesiat študentov univerzity, kde študovala dcéra zosnulého,  odviezli rovno z prednášky do nemocnice.

 

Jeden z Kokorekinových známych po stretnutí s ním odletel do Paríža. Túto skutočnosť však zistili, keď už bolo lietadlo Aeroflotu vo vzduchu nad Európou. Piloti preto dostali rozkaz okamžite otočiť lietadlo a vrátiť sa do Moskvy. Všetkých, ktorí boli na palube, izolovali.

 

V Moskve  zaviedlil vojenský stav – mesto uzavreli podľa vojnových zákonov. Nedalo sa doň vstúpiť, ani ho opustiť  –  lety boli zrušené, železničné spojenia prerušené, cesty uzavreté.

 

Traja mŕtvi a desať miliónov zaočkovaných za 19 dní

 

Súčasne s karanténou a sanitárnymi opatreniami sa v krajine začalo hromadné očkovanie občanov. Na príkaz vlády dodali do hlavného mesta zo zásob desať miliónov dávok vakcíny proti čiernym kiahňam. V roku 1960 zaočkovali všetkých 7 miliónov obyvateľov Moskvy a zvyšné 3 milióny  z Moskovskej oblasti.

 

Núdzové opatrenia sa okamžite ukázali ako vysoko účinné. Od okamihu stanovenia diagnózy trvalo iba 19 dní, kým sa epidémiu úplne zastavili! Počas tejto doby ochorelo na čierne kiahne 45 ľudí, z ktorých traja zomreli.

 

img

 

 

Ak sa čierne kiahne vrátia, zomrú milióny

 

Posledný prípad čiernych kiahní hlásili v roku 1977  zo Somálska.  Svetová zdravotnícka organizácia oznámila úplne odstránenie tejto hroznej choroby. V súčasnosti je živý pôvodca ochorenia oficiálne uložený iba v dvoch laboratóriách: v Rusku (Novosibirsk) a v USA (Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb v Atlante). Ale nebezpečenstvo návratu čiernych kiahní stále existuje.

 

Podľa popredného ruského virológa, akademika Dmitrija Ľvova, „príčinou nového ohniska môžu byť voľne žijúce zvieratá choré na kiahne (napríklad byvoly v Indii), ktorých pôvodca je morfológiou veľmi podobný vírusu pravých kiahní u ľudí. Skôr či neskôr môže vírus zmutovať a stať sa infekčným pre ľudí a v podmienkach veľkej preľudnenosti a nedodržiavania hygienických noriem bude rýchle šírenie choroby nevyhnutné.“

 

„Zásoby vakcín proti kiahňam už nie sú nikde na svete, ak sa čierne kiahne vrátia, zomrú milióny,“ povedal ruský akademik.

 

Nebezpečenstvo je celkom reálne, a preto si treba pamätať a poznať skúsenosti sovietskeho zdravotníctva, ktoré úspešne prekonalo krízu na prelome rokov 1959-1960.    

          

Mohlo by vás zaujímať: Prvý muž na svete bez nôh, ktorý vystúpil na osemtisícovku. Kto je Rustam Nabijev?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona