Archeológovia našli vzácne typy keltských mincí

NETKY.SK • 16 November 2015, 14:39 • 2 min
Archeológovia našli vzácne typy keltských mincí

NITRA – Vzácne keltské mince sa podarilo objaviť archeológom v pohorí Považský Inovec neďaleko Bojnej v okrese Topoľčany.

slovakia

left justify in out

Šesť zlatých a strieborných mincí razili Kelti zrejme v regióne Horného Ponitria a stredného Považia. „Ide o veľmi vzácne typy mincí, z ktorých niektoré sme doteraz vôbec nepoznali,“ povedal zástupca riaditeľa Archeologického ústavu SAV v Nitre Karol Pieta. Sú na nich vyobrazené klasické keltské kone a tiež portrét hlavy. Pravdepodobne ide o gréckeho boha Apolóna.


Lokalitu Bojná archeológovia tento rok skúmali najmodernejšou metódou – z lietadla naskenovali zemský povrch s pomocou prístroja Lidar. „Táto prieskumná metóda priniesla celý rad nových poznatkov o opevneniach a ľudských sídliskách v Bojnej. Podarilo sa nám objaviť dve nové hradiská, ktoré boli v minulosti obývané nielen Slovanmi, ale ešte asi 1 200 rokov skôr Keltmi,“ povedal Pieta. Technológia umožňuje odfiltrovať les, akoby tam vôbec nebol. Vďaka tomu sa vedcom ukážu opevnenia, staré zaniknuté cesty i mohyly. „Finančná efektivita je neuveriteľná, pretože predtým strávili geodeti v teréne niekoľko týždňov a aj tak nezískali také výsledky ako máme dnes po jednom prelete lietadlom,“ zdôraznil riaditeľ Archeologického ústavu Matej Ruttkay.


V Bojnej archeológovia objavili počas deviatich rokov výskumu päť hradísk, z ktorých najväčšie má až 12 hektárov. Obrovské množstvo pozoruhodných nálezov dokazuje, že tu začiatkom 9. storočia sídlil miestny kniežací rod. Aj posledná výskumná sezóna opäť priniesla mimoriadne nálezy. Našli sa tu napríklad ostrohy, kováčska dielňa, hroty šípov či pracky. Zaujímavé sú aj nálezy celistvých nádob. Mnohé z nových nálezov už možno nájsť v Múzeu Veľkej Moravy v obci Bojná, ktoré každoročne inovuje svoje exponáty. Priamo na nálezisku v lese v súčasnosti archeológovia stavajú už tretí slovanský dom. Modelovo zrekonštruované obydlia stoja na mieste pôvodných nálezov domov. Cieľom je priblížiť verejnosti, ako Slovania bývali.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies