Arabské štáty vyzvú Izrael, aby sa pripojil k protijadrovému paktu

NETKY.SK • 17 September 2010, 07:16 • 2 min
Arabské štáty vyzvú Izrael, aby sa pripojil k protijadrovému paktu

Arabské štáty vyzvú Izrael, aby sa pripojil k protijadrovému paktu

slovakia

left justify in out

img

Arabské štáty v Medzinárodnej agentúre pre atómovú energiu (MAAE) dnes potvrdili zámer predložiť na budúci týždeň návrh rezolúcie, vyzývajúcej Izrael na pripojenie sa k Zmluve o nešírení jadrových zbraní. Odmietli zároveň varovania USA, že takýto krok môže poškodiť blízkovýchodný mierový proces.
      Arabskí členovia v jadrovej agentúre OSN dnes taktiež ostro kritizovali správu jej šéfa Jukija Amana o izraelskom jadrovom potenciáli. Podľa nich je predložená správa "slabá a neuspokojivá", a "chýba jej podstata".
      USA a jeho západní spojenci vyzvali arabskú skupinu, aby stiahla plánovanú rezolúciu z budúcotýždňového výročného zhromaždenia MAAE. Návrh vyzýva Izrael, aby sa pridal ku globálnemu protijadrovému paktu a povolil inšpekcie MAAE vo všetkých svojich nukleárnych zariadeniach.
      Izrael má podľa predpokladov ako jediný na Blízkom východe jadrový arzenál, hoci jeho existenciu nikdy nepotvrdil. Izrael a USA vidia ako hlavnú hrozbu pre šírenie jadrových zbraní v regióne Irán, ktorý obviňujú zo snáh o vývoj atómových zbraní.
      Izraelský veľvyslanec pri MAAE uviedol, že arabský tlak je politicky motivovaný a je "suverénnym právom" Izraela rozhodnúť sa, či pristúpi k protijadrovej zmluve.
      Arabské štáty už vlani tesne vyhrali hlasovanie na podporu podobnej rezolúcie na stretnutí 151-člennej jadrovej agentúry OSN. USA tvrdo lobujú proti opakovaniu takéhoto kroku.
      Americký veľvyslanec pri MAEA Glyn Davies vyhlásil, že nezáväzná rezolúcia napádajúca Izrael by narušila izraelsko-palestínske mierové rokovania.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies