Ankara platí Teheránu za plyn zlatom, čím mu pomáha

NETKY.SK • 7 Január 2013, 11:33 • 2 min
Ankara platí Teheránu za plyn zlatom, čím mu pomáha

Ankara platí Teheránu za plyn zlatom, čím mu pomáha - Svet Turecký export zlata vzrástol vlani medziročne asi o 800 % najmä vďaka jeho dodávkam do Iránu, uvádza agentúra Reuters. Obchod so zlatom medzi oboma krajinami by mal pokračovať aj v tomto roku nap

slovakia

left justify in out

imgTurecký export zlata vzrástol vlani medziročne asi o 800 % najmä vďaka jeho dodávkam do Iránu, uvádza agentúra Reuters. Obchod so zlatom medzi oboma krajinami by mal pokračovať aj v tomto roku napriek tomu, že Spojené štáty sprísňujú finančné a hospodárske sankcie proti Teheránu. Koncom minulého týždňa to potvrdil turecký minister hospodárstva Zafer Caglayan.

Za prvých 11 mesiacov minulého roka vyviezlo Turecko zlato za 12,7 miliardy USD (9,76 miliardy eur), kým za celý rok 2011 bola hodnota jeho vývozu žltého kovu 1,47 miliardy USD. Irán ho vlani dostal za 6,5 miliardy USD a Spojené arabské emiráty (SAE) ho kúpili za 4,2 miliardy USD. Predvlani vyviezlo Turecko do Iránu zlato len za 54 miliónov USD.

Dodávkami zlata sa neporušujú sankcie Západu voči Iránu, ktoré sa uplatňujú voči nemu za jeho jadrový program. Teheránu však pomáhajú riešiť jeho finančné problémy napriek tomu, že iránske banky majú zmrazené vzťahy s globálnym bankovým systémom.

Minister Caglayan povedal, že Turecko bude obchodovať s každou krajinou, ktorá bude chcieť obchodovať s ním. Ankara dodrží všetky medzinárodné dohody, ktoré podpísala, ale nad ich rámec nepôjde.

Turecko zostáva najväčším odberateľom iránskeho zemného plynu. Medzinárodné sankcie však Ankare neumožňujú, aby za jeho dodávky platilo dolármi alebo eurami. Zatiaľ mu platí v obmedzenom rozsahu tureckými lírami, ale pre Irán je ideálnym platidlom práve zlato.

Kuriéri prevážajú zlato za milióny dolárov ako svoju batožinu do Dubaja, odkiaľ sa dopravuje do Iránu. Reuters dodáva, že tento údaj získal vlani z kruhov, ktoré poznajú formy platobného styku medzi oboma krajinami.

Zostrené sankcie voči Iránu by mali nadobudnúť platnosť vo februári a budú sa vzťahovať aj na také formy, ako je obchod so zlatom.

Turecko nakupuje v Iráne asi 10 miliárd kubických metrov plynu, čo je 90 % iránskeho ročného vývozu tejto komodity. Krajiny na jeho dodávku uzavreli 25-ročnú zmluvu. Ankarskí predstavitelia viackrát vysvetlili Washingtonu, že ekonomika krajiny sa prudko rozvíja a nemôžu zo dňa na deň zastaviť dovoz plynu z Iránu, ktorý zostáva po Rusku jeho druhým najväčším dodávateľom Turecku. Turecko by malo do desiatich rokov predstihnúť Veľkú Britániu v spotrebe elektrickej energie. Británia ju má v Európe tretiu najvyššiu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies