Zem mala včera svoj deň, v akom duchu sa tento rok niesol?

NETKY.SK • 23 Apríl 2019, 11:53 • 2 min
Zem mala včera svoj deň, v akom duchu sa tento rok niesol?

22. apríl už tradične patrí Dňu Zeme, toto bolo hlavnou témou ročníka 2019.

slovakia

left justify in out

Svetový Deň Zeme je inšpirovaný pradávnymi zvyklosťami našich predkov, ktorí počas jarnej rovnodennosti oslavovali koniec zimy a príchod úrodného obdobia a teplého počasia. Deň Zeme bol vyhlásený v roku 1970 americkým senátorom Gaylordom Antonom Nelsonom. Ten nabádal študentov, aby sa problematikou životného prostredia začali zaoberať viac a aby vypracovali vlastné projekty zamerané na ochranu prírody. Od roku 1990 je Deň zeme uznaný ako medzinárodný.

 

img

 

Tento deň si začali pravidelne pripomínať ľudia po celom svete. Organizujú sa rôzne akcie a podujatia, ktorých cieľom je hoci len malým dielom dopomôcť prírode k udržaniu, resp. obnove. Jednotlivé skupiny dobrovoľníkov sa pritom sústreďujú predovšetkým na regióny a okolie miesta, kde žijú.

 

Na Slovensku prebieha tento deň najmä formou dobrovoľníckych akcií zameraných na čistenie lesov, parkov i miest od odpadkov. V tejto forme sa s ním určite stretol už nejeden z nás. Ročník 2019 sa však niesol v duchu ochrany jednotlivých prírodných druhov.

 

V čase, kedy sú klimatické zmeny a boj s plastovým odpadom témami, ktoré spoločnosťou skutočne rezonujú, by sme sa nad zachovávaním životného prostredia mali zamýšľať stále intenzívnejšie. Práve otepľovanie môže spôsobiť, že z našej planéty postupne vymiznú mnohé rastlinné aj živočíšne druhy, ktoré sa nestihnú prudkej zmene prispôsobiť. Je preto na nás, aby sme zabojovali a pomohli zachovať to, čo je naším najväčším spoločným bohatstvom.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies