Anglikánska cirkev vydláždila cestu k zavedeniu biskupiek v roku 2014

NETKY.SK • 20 November 2013, 18:35 • 2 min
Anglikánska cirkev vydláždila cestu k zavedeniu biskupiek v roku 2014

LONDÝN - Zákonodarný zbor anglikánskej cirkvi v Británii dnes hlasoval v prospech pôsobenia žien v biskupskej funkcii, čím sa ukončili 20-ročné debaty o danej problematike. Opatrenie by tak mohlo vstúpiť do platnosti koncom budúceho roka, informovala tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Možnosť vysväcovať ženy za biskupky podporilo v generálnej synode 378 členov, pričom osem bolo proti a 25 sa zdržalo hlasovania. Pred rokom sa odporcom podarilo zablokovať prijatie návrhu zákona povoľujúceho ženám pôsobiť na tomto vysokom kňazskom poste, čo spôsobilo rozštiepenosť cirkvi. Napriek tomu, že návrh podporil i canterburský biskup Justin Welby, ktorý v hierarchii anglikánskej cirkvi zastáva najvyššie miesto, materská cirkev pre celosvetovo 80 miliónov anglikánov nedokázala vo svojich radoch názorovo zjednotiť reformátorov a zástancov tradičných hodnôt. Predstavitelia cirkvi vytvorili komisiu, ktorej návrhy boli prijateľné pre väčšinu členov synody vrátane tých, ktorí predtým vystupovali proti zmene. Návrhy ešte prediskutujú rozličné cirkevné skupiny, ako aj jednotlivé diecézy, pričom definitívne rozhodnutie synoda učiní o rok v novembri.

Anglikánska cirkev schválila vysviacku kňažiek v roku 1992, avšak možnosť dosiahnutia biskupskej funkcie zablokovalo predtým výlučne mužské duchovenstvo. Biskupi zohrávajú kľúčovú úlohu v mnohých kresťanských vierovyznaniach a iba oni majú oprávnenie vysväcovať nových kňazov. V rámci anglikánskej cirkvi ženy pôsobia ako biskupky v USA, Austrálii a Kanade. Mnohé rozvojové štáty sú však proti tomu, podotýka Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies