Anglické Salisbury je vraj najlepším miestom pre život v Británii

NETKY.SK • 16 Apríl 2019, 15:13 • 2 min
Anglické Salisbury je vraj najlepším miestom pre život v Británii

Anglické mesto Salisbury, ktoré sa vlani stalo stredobodom pozornosti kvôli otrave bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry, je podľa denníka The Sunday Times najlepším miestom pre život v Británii.

slovakia

left justify in out

Autori tohtoročného rebríčka ocenili obyvateľov mesta za to, ako sa dokázali vysporiadať s touto temnou kapitolou v dejinách mesta.

 

"Salisbury, tlieskam pred tebou. Nech toto krásne stredoveké mesto čelilo Keltom, Vikingom alebo čelilo otravou novičok, vždy z toho vyšlo víťazne," napísal Sunday Times.

 

Pripomenul, že pred rokom boli tamojšie obchody prázdne a turisti sa mestu vyhýbali. Teraz panuje v meste atmosféra optimizmu, kaviarne sú plné, turisti sa vracajú.

 

"Už nad sebou nepociťujeme temný mrak," povedala o atmosfére v Salisbury miestna radkyňa Pauline Churchová.

 

img

 

Pýši sa najvyššou kostolnou vežou


Čo sa týka pamiatok, je tou zrejme najznámejšou Salisburská katedrála, ktorá sa pýši najvyššou kostolnou vežou vo Veľkej Británii - meria 123 metrov. Mimo to je stavba považovaná na najtypickejšiu, príklad rannú gotickú anglickú architektúru.

 

Zaujímavosťou je, že katedrála je tiež jednou z mála v krajine, ktorá nedisponuje zvonami. Typické hrazdené domčeky potom môžu návštevníci zhliadnuť v centre mesta.

 

V okolí mesta sa nachádzajú aj pozostatky prvého osídlenia oblasti, takzvané Old Sarum. To kedysi bývalo prosperujúcim mestom s katedrálou aj hradom, po nich už ale mnohé nezostalo. A ešte o niečo ďalej od Salisbury leží tiež najslávnejší kamenný kruh Anglicka Stonehenge.

 

img

 

List Sunday Times vyhlasoval aj regionálneho víťaza rebríčka, pričom najlepším miestom k životu v Škótsku je mesto Dundee, vo Walese Crickhowell a v Severnom Írsku Holywood. Najlepšou štvrťou v Londýne je Isle of Dogs.

 

V minulosti bol najlepším miestom pre život vyhlásený napríklad aj západoanglický Bristol, ktorý kedysi patril medzi významné priemyselné centrá.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies