Analytici: Slovenská ekonomika porastie aj v roku 2016

NETKY.SK • 3 December 2015, 13:54 • 2 min
Analytici: Slovenská ekonomika porastie aj v roku 2016

BRATISLAVA - Slovenská ekonomika porastie aj v roku 2016. V najbližšom roku by si slovenská ekonomika mala udržať pomerne silné tempo rastu, hoci o niečo pomalšie ako v roku 2015.

slovakia

left justify in out

V tomto roku totiž ťaží z výrazného, no dočasného nárastu verejných investícií, ktoré sú financované doznievajúcim programovacím obdobím pre EÚ fondy. Uviedli to dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi analytici VÚB Zdenko Štefanides a Andrej Arady. Podľa nich v roku 2016 možno očakávať rast ekonomiky na úrovni 3,0 %, ktorý by mal byť pomerne rovnomerne ťahaný domácim aj zahraničným dopytom.

 

Pracovný trh by si mal pripísať ďalšie zlepšenie a o niečo by mal zrýchliť aj nominálny rast miezd. Úrokové prostredie začína byť na Slovensku extrémne nielen z historického hľadiska, ale aj z komparatívneho. Aktuálne sú slovenské dlhopisy úročené najnižšie v eurozóne, s výnimkou Nemecka. A od toho Slovensko delí už len nejakých 10 bodov (pri 10-ročných výnosoch). Pred rokom to bolo 60 bodov.

 

Podľa názoru analytikov za týmto vývojom úrokového prostredia stojí predovšetkým nekonvenčná menová politika ECB, ktorá nielen že zrazila oficiálne úrokové sadzby k nule, ale navyše od marca tohto roku nakupuje dlhopisy všetkých krajín eurozóny v snahe rozhýbať jej ekonomiku a infláciu. Politika ECB je však šitá uniformne, predovšetkým na pomery väčších členských krajín a nie s ohliadnutím na špecifiká tých menších. A tak v podmienkach malého slovenského dlhopisového trhu sa kroky ECB de facto javia ako kroky "slona v porceláne". Vhodných dlhopisov na kúpu ECB je málo, ich cena preto stúpa a úmerne s ňou klesajú ich výnosy.

 

Napriek deformáciám na trhoch, ktoré tieto nákupy prinášajú, nepredpokladajú analytici odklon ECB od terajšej politiky. Skôr očakávajú ďalšie uvoľňovanie a navýšenie objemu nákupov dlhopisov. To by znamenalo ešte väčší tlak na ceny slovenských dlhopisov, a teda ďalší pokles ich výnosov s následným dosahom na úrokové sadzby pre klientov. Faktom však je, že už terajšie ceny dlhopisov, nielen slovenských, ale aj tých nemeckých, sú nadhodnotené z pohľadu ekonomických fundamentov a v strednodobom horizonte sa očakáva skôr ich pokles, a teda nárast výnosov. Z tohto pohľadu by vývoj domáceho úrokového prostredia mal byť skôr stabilizovaný, ako smerujúci k ďalším výrazným poklesom výnosov a konečných sadzieb pre klientov, uzavreli analytici.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies