Amnesty kritizovala Taliansko za to, že sa vzdáva zodpovednosti za migrantov

NETKY.SK • 25 Jún 2018, 17:22 • 2 min
Amnesty kritizovala Taliansko za to, že sa vzdáva zodpovednosti za migrantov

RÍM - Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) odsúdila v pondelok postup talianskych úradov, ktoré v nedeľu ponechali záchranu viac než 1000 migrantov na líbyjskú pobrežnú stráž.

slovakia

left justify in out

Žiadateľom o azyl sa podľa aktivistov týmto predlžuje stav, keď sú v Líbyi vystavovaní hrozbe "mučenia, násilia a vykorisťovania".

Pobočka AI v Taliansku zverejnila v pondelok vyhlásenie na sociálnej sieti Twitter.

 

Kritizovala v ňom nedeľňajšiu operáciu, v rámci ktorej talianske pobrežné stráže odmietli pomoc španielskej humanitárnej organizácie a ponechali záchranu migrantov na Líbyu.

 

Nová talianska vláda zakázala tamojším prístavom prijímať plavidlá záchranárskych skupín s migrantmi, keďže podľa nej plnia iba úlohu "taxislužieb" pre pašerákov ľudí so základňou v Líbyi.

 

Podobné stanovisko tlmočil aj v pondelok v Tripolise podpredseda talianskej vlády a minister vnútra Matteo Salvini, ktorý tam pricestoval na oficiálnu návštevu, doplnila agentúra AP.

 

Nová talianska vláda navrhla, aby na území Líbye vznikli tábory pre prisťahovalcov pod správou OSN, kde by sa spracúvali žiadosti o azyl.

 

Taliansko sa tiež snaží posilniť kapacity líbyjskej pobrežnej stráže, ľudskoprávne organizácie však upozorňujú, že Líbya pre migrantov nie je bezpečným miestom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies