Japonsko zasiahli prudké dažde súvisiace s tropickou búrkou Mawar

NETKY.SK • 2 Jún 2023, 15:30 • 2 min
Japonsko zasiahli prudké dažde súvisiace s tropickou búrkou Mawar

TOKIO - Prudké dažde súvisiace s tropickou búrkou Mawar spôsobili v Japonsku problémy v doprave, na severe a východe krajiny hrozia povodne a prívaly bahna.

slovakia

left justify in out

Očakáva sa, že v niektorých častiach stredného a západného Japonska naprší počas 24 hodín až 350 litrov vody na meter štvorcový. Úrady obyvateľom ohrozených oblastí odporučili presun do evakuačných centier. V dôsledku silného vetra v meste Nišihara na ostrove Okinawa utrpela ťažké zranenia jedna osoba, sedem ľudí sa zranilo ľahko. Televízia priniesla zábery rozvodnených riek, hladina jednej dokonca vystúpila tak vysoko, že sa dotýkala mosta vedúceho ponad ňu.

 

img

 

V Tokiu chodci s dáždnikmi zápasili s vetrom, zatiaľ čo okolo nich lietali odlomené konáre stromov. Niektoré tokijské školy zrušili popoludňajšie vyučovanie. Silný dážď spôsobil meškanie alebo zrušenie spojení rýchlovlakov Šinkanzen na západe Japonska, pre pretrvávajúci silný vietor na juhu krajiny zastavili premávku trajektov. Tropická búrka Mawar súostrovie priamo nezasiahla, v piatok sa nachádzala nad Tichým oceánom asi 1500 kilometrov východne od Tokia. V Japonsku pršalo už predtým, avšak neďaleká tropická búrka nad oceánom zrážky podľa meteorológov ešte zintenzívnila. Tropická búrka Mawar sa z veľkej časti vyhla i Filipínam a Taiwanu.

 

Východné pobrežie Taiwanu zasiahlo vlnobitie, severnú časť Filipín intenzívne zrážky, no nehlásili odtiaľ vážnejšie škody. Vážnejšia situácia panuje na ostrove Guam, kde sa podarilo obnoviť dodávky elektriny iba na 28 percentách územia a len približne polovica obyvateľstva má prístup k dodávkam vody. Úrady odhadujú plné obnovenie dodávok elektriny do štyroch až šiestich týždňov. Pred čerpacími stanicami sa tvoria dlhé rady. V čase, keď Mawar zasiahol Guam, mal ešte silu tajfúnu. Išlo vôbec o najsilnejší tajfún, aký ostrov zasiahol za posledných viac než 20 rokov. Škody, ktoré na ostrove spôsobil, sa zatiaľ nepodarilo vyčísliť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona