Americký prezident Biden a čínsky prezident Si Ťin-pching sa pravdepodobne stretnú v novembri v San Franciscu

NETKY.SK • 5 November 2023, 12:00 • 2 min
Americký prezident Biden a  čínsky prezident Si Ťin-pching sa pravdepodobne stretnú v novembri v San Franciscu

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden sa v novembri stretne s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingon, aby spolu viedli "konštruktívne rokovania", oznámil v utorok Washington. Čína túto informáciu zatiaľ nepotvrdila.

slovakia

left justify in out

"Dôjde k tomu na budúci mesiac v novembri. Plánujeme konštruktívny rozhovor v San Franciscu. Myslím, že som to práve potvrdila," povedala tlačová tajomníčka Bieleho domu Karine Jean-Pierreová o stretnutí Bidena a Siho.


Nemenovaný vysokopostavený úradník Bieleho domu taktiež uviedol, že "v zásade existuje dohoda" na novembrovom stretnutí prezidentov v San Franciscu, pričom sa dolaďujú jeho detaily.

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I sa minulý týždeň na trojdňovej návšteve Washingtonu stretol s Bidenom, šéfom americkej diplomacie Antonym Blinkenom aj s poradcom Bidena pre národnú bezpečnosť Jakeom Sullivanom. Podľa tlačového vyhlásenia Bieleho domu po stretnutí obe strany potvrdili, "že budú spoločne pracovať na uskutočnení stretnutia medzi prezidentom Bidenom a prezidentom Si Ťin-pchingom v novembri v San Franciscu".

Wang však v sobotu povedal, že cesta k stretnutiu "nie je hladká".


Biden a Si neboli v kontakte od minuloročného stretnutia na indonézskom ostrove Bali. Vzťahy medzi USA a Čínou sú napäté už niekoľko rokov. Krajiny medzi sebou súperia o vplyv v ázijsko-tichomorskom regióne aj mimo neho. Peking zároveň posilňuje svoju spoluprácu s Moskvou, čím sa snaží obmedziť dominanciu USA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR / AFP, Foto:
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies