Amnesty International pripisuje milíciám vojnové zločiny

NETKY.SK • 30 Október 2014, 17:55 • 2 min
Amnesty International pripisuje milíciám vojnové zločiny

KÁHIRA - Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) vo štvrtok obvinila znepriatelené ozbrojené skupiny v západnej Líbyi z páchania čoraz väčšieho počtu vojnových zločinov, ktoré zatiaľ zostávajú nepotrestané.

slovakia

left justify in out

Podľa zverejnenej správy bojovníci prejavujú úplnú ľahostajnosť voči životom civilistov, a to napríklad raketovou či delostreleckou paľbou v obývaných oblastiach. Ako jedny zo skupín dopúšťajúcich sa "hrubého porušovania ľudských práv" menuje islamistami podporovaný Líbyjský úsvit a jeho protivníkov z koalície Zintán-Varšifána. Prvá z nich pritom podľa výpovedí obyvateľov Tripolisu vykonávala v meste podomový "lov" na civilistov, ktorých zajímala na základe ich príslušnosti k jednotlivým líbyjským kmeňom.

 

"V dnešnej Líbyi sa uchytila vláda zbraní. Ozbrojené skupiny a milície vyčíňajú ako zmyslov zbavené, nerozlišujúco útočia v civilných oblastiach a páchajú rozšírené neprávosti vrátane vojnových zločinov s úplnou beztrestnosťou," uviedla vo vyhlásení námestníčka riaditeľa AI pre Blízky východ a severnú Afriku Hasíba Hadžová Sahrávíová. 

 

Líbyjské mestá Tripolis a Bengázi boli počas leta dejiskom najhoršieho násilia od občianskej vojny v roku 2011, ktorá sa skončila pádom režimu na čele s Muammarom Kaddáfím. Prejavom anarchie je aj skutočnosť, že v krajine momentálne pôsobia dva parlamenty a vlády spochybňujúce navzájom svoju legitimitu. O spáchaní vojnových zločinov na západe Líbye v uplynulých týždňoch hovoril aj vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad al-Husajn. Svetová organizácia odhaduje, že násilie v celej Líbyi donútilo k opusteniu domova okolo 287-tisíc ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies