Americký vedec Joseph Wang si prevzal čestný doktorát Univerzity Komenského

NETKY.SK • 19 Jún 2018, 12:05 • 2 min
Americký vedec Joseph Wang si prevzal čestný doktorát Univerzity Komenského

BRATISLAVA - Profesor Kalifornskej univerzity v San Diegu Joseph Wang si dnes prevzal čestný doktorát Univerzity Komenského v Bratislave (UK). Uznávaný americký vedec a vynálezca v oblasti nanobioelektroniky a nanostrojov sa stal už 123. nositeľom čestného titulu Doctor honoris causa.

slovakia

left justify in out

Jeho vedecké záujmy sú zamerané na nanobioelektroniku a na nanostroje s dôrazom na vývoj progresívnych nanomotorov, nanorobotov, nanoprevodníkov, bioelektroniku, elektrochemické biosenzory, prenosné senzory a progresívne materiály pre akumuláciu energie. Je autorom viac ako 1 050 článkov, ktoré boli citované viac ako 95-tisíckrát. „Som hlboko poctený, že som získal čestný doktorát z tejto historickej a slávnej univerzity, inštitúcie s dlhoročnou tradíciou akademickej excelencie, ktorá sa nachádza v jednom z najkultúrnejších a najkrajších miest v Európe. Prijímam toto ocenenie s najväčšou vďačnosťou a hrdosťou. Univerzita Komenského má veľký vplyv na celoštátnej i medzinárodnej úrovni. Som veľmi hrdý na našu úzku a dlhodobú spoluprácu so slovenskou vedeckou komunitou – predovšetkým s Univerzitou Komenského,“ povedal vo svojej ďakovnej reči Wang.

Ako agentúru SITA informovala Lenka Miller z Oddelenia vzťahov s verejnosťou UK, Wang sa významnou mierou pričinil o spoluprácu so slovenskými vedcami z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK. „Na vývoji biosenzorov s ním spolupracujeme od roku 1997, teda už 20 rokov. Počas tohto obdobia sme riešili dva projekty v rámci programu NATO v oblasti prírodných vied a v rámci programu NATO Science for Peace, kde bol profesor Wang hlavným riešiteľom. Aj vďaka týmto projektom sa podarilo vybaviť oddelenie biofyziky Katedry jadrovej fyziky a biofyziky novými vedeckými prístrojmi,“ priblížil dekan fakulty Jozef Masarik.

Medzi osobnosti, ktorým univerzita doposiaľ udelila čestný doktorát, patria napríklad generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, významný svetový mikrobiológ Ján Vilček, držiteľ Nobelovej ceny za chémiu Gerhard Ertl či 14. dalajláma a nositeľ Nobelovej ceny za mier Tenzin Gyatso.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies