Americký torpédoborec sa priblížil k spornému ostrovu v Juhočínskom mori: Peking to považuje za provokáciu

NETKY.SK • 3 Júl 2017, 07:15 • 2 min
Americký torpédoborec sa priblížil k spornému ostrovu v Juhočínskom mori: Peking to považuje za provokáciu

PEKING - Americká vojnová loď sa v nedeľu priblížila k spornému ostrovu v Juhočínskom mori, ktorý si nárokuje Čína, ale aj Taiwan a Vietnam.

slovakia

left justify in out

Peking označil tento krok Washingtonu za vážnu provokáciu.

 

Torpédoborec USS Stethem, vybavený systémom protivzdušnej obrany Aegis, priplával do vzdialenosti 12 námorných míľ od ostrovčeka Triton, ktorý je súčasťou Paracelských ostrovov.

 

Podľa nemenovaných amerických predstaviteľov torpédoborec vykonal rutinné cvičenie s cieľom podporiť princíp slobodnej námornej plavby v Juhočínskom mori. Za vlády prezidenta USA Donalda Trumpa sa podobný manéver v oblasti uskutočnil už po druhý raz, prvýkrát v máji tohto roku.

 

Čínske ministerstvo zahraničných vecí reagovalo rozhorčeným vyhlásením, v ktorom obvinilo Spojené štáty z "narušenia suverenity Číny a z ohrozenia mieru, bezpečnosti a poriadku". Americké plavidlo podľa Pekingu ohrozilo čínske zariadenia a personál nachádzajúci sa na Paracelských ostrovoch.

 

"Predstavuje to politickú a vojenskú provokáciu vážneho charakteru," vyhlásil hovorca čínskeho rezortu diplomacie Lu Kchang. Čína bude podľa neho naďalej pokračovať v prijímaní opatrení na zaistenie svojej suverenity a bezpečnosti.

 

Čína vznáša razantné nároky na takmer celú oblasť Juhočínskeho mora, pričom argumentuje historickými dôvodmi. To vyvoláva odpor Vietnamu, Filipín, Malajzie, Taiwanu či Bruneja, ktorí v oblasti - zaujímavej z hľadiska moreplavby, rybolovu či predpokladaných zásob ropy a zemného plynu - vznášajú vlastné územné nároky. Cez Juhočínske more prechádza jedna z najdôležitejších plavebných trás sveta a Spojené štáty trvajú na zachovaní slobody námornej plavby v oblasti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies