Americkí senátori schválili návrh na zrušenie cestovných obmedzení voči Kube

NETKY.SK • 23 Júl 2015, 23:32 • 2 min
Americkí senátori schválili návrh na zrušenie cestovných obmedzení voči Kube

WASHINGTON - Jeden z najvplyvnejších výborov Senátu USA schválil dnes návrh na zrušenie obmedzení, týkajúcich sa cestovania amerických občanov na Kubu. Oznámila to dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Členovia senátneho výboru podporili navrhovanú legislatívu pomerom hlasov 18 ku 12. Ku 14 vládnym demokratom sa pri hlasovaní pridali aj štyria opoziční republikáni.

 

Podľa agentúry Reuters ide vôbec o prvý prípad, keď výbor niektorej z komôr amerického Kongresu odobril legislatívu, ktorá je súčasťou snáh prezidenta USA Baracka Obamu o normalizáciu vzťahov s Kubou.

 

Členovia výboru, zodpovedného za prideľovanie zákonom nepodmienených výdavkov, dnes súhlasili s dodatkom k platnému zákonu, ktorý zakazoval väčšine amerických občanov cestovať na komunistickú Kubu.

 

O novej verzii zákona s príslušným dodatkom bude musieť ešte hlasovať celý Senát a následne aj Snemovňa reprezentantov.

 

Obama a kubánsky prezident Raúl Castro vlani v decembri avizovali úmysel normalizovať vzťahy oboch krajín po takmer 35 rokoch vzájomnej ignorácie. Tento týždeň Washington a Havana oficiálne nadviazali diplomatické vzťahy a opätovne otvorili svoje veľvyslanectvá.

 

Aj po vyše polstoročí však v platnosti zostáva americké obchodné embargo voči Kube, ktoré môže zrušiť len americký Kongres. S takýmto krokom však nesúhlasia mnohí republikáni.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies