Americkí právnici podali v mene Juhokórejčanov v USA žalobu na VW

NETKY.SK • 24 Október 2015, 11:44 • 2 min
Americkí právnici podali v mene Juhokórejčanov v USA žalobu na VW

WASHINGTON - Americké právnické firmy podali na súde v Los Angeles skupinovú žalobu na automobilku Volkswagen (VW), ktorú obvinili, že podviedla majiteľov vozidiel VW a Audi v Kórejskej republike. Nemecká automobilka sa minulý mesiac priznala, že namontovala do miliónov áut softvér, ktorý počas testovania umožňoval zamaskovať skutočné hodnoty oxidov dusíka. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Žalobcovia budú na federálnom súde v Los Angeles zastupovať obyvateľov Kórejskej republiky, ktorí si kúpili približne 125.000 modelov VW a Audi s týmto softvérom. Skupinovú žalobu na VW už podali v Spojených štátoch aj ďalšie právnické firmy, ktoré zas zastupujú odhadom 483.000 amerických vlastníkov áut so zlým softvérom.

 

Americké právnické spoločnosti Hagens Berman a Quinn Emanuel v juhokórejskom prípade spolupracujú s firmou Barun Law zo Soulu.

 

"VW sa dopustil globálneho podvodu na globálnych obetiach," vyhlásil Steve Berman zo spoločnosti Hagens Berman, podľa ktorého majitelia vozidiel v Kórejskej republike verili, že si kupujú tzv. "zelené" auto, ktoré produkuje menej emisií. Dodal, že ide o prvý prípad, keď právnici na americkom súde zastupujú klientov zo zahraničia a obžalovaným je zahraničná firma. Dôvodom je, že niektoré z áut, ktoré si klienti v Kórejskej republike kúpili, boli vyrobené v USA a aj reklamná kampaň Volkswagenu pre južnú Kóreu bola pripravená v USA.

 

Volkswagen v septembri priznal, že po celom svete jazdí zhruba 11 miliónov áut s takýmto softvérom. Automobilka vymenila vedenie firmy a pripravuje sa na masové zvolávanie áut a "lavínu" žalôb po celom svete. Emisný škandál Volkswagenu sa môže stať najdrahším v histórii automobilového priemyslu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies