Americké úrady varujú lietadlá: Aljašská sopka chrlí popol až do výšky 9-tisíc metrov!

NETKY.SK • 16 November 2014, 09:34 • 2 min
Americké úrady varujú lietadlá: Aljašská sopka chrlí popol až do výšky 9-tisíc metrov!

ANCHORAGE - Americké úrady upozornili v sobotu posádky lietadiel, aby sa vyhli vzdušnému priestoru v blízkosti aljašskej sopky Pavlof, ktorá chrlí popol až do nadmorskej výšky 9000 metrov.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na americkú Národnú meteorologickú službu (NWS).
      

Podľa  NWS vietor ženie oblak popola a dymu západne a severozápadne od sopky, ktorá začala vybuchovať pred troma dňami, pričom lávu vypúšťa z takzvaného parazitického krátera pod vrcholom. V piatok dosahovala výška stĺpu popola 4800 metrov.
      

Geofyzik z Aljašského vulkanického observatória Dave Schneider pre agentúru AP uviedol, že sopka zintenzívnila svoju činnosť dnes o 06.00 h miestneho času (16.00 h SEČ), v dôsledku čoho stúpla aj výška stĺpu sopečného popola. Výbuchy sopky môžu podľa neho trvať ešte niekoľko týždňov alebo aj mesiacov.
      

Sopka Pavlof, vysoká 2515 metrov, leží v letovom koridore medzi Severnou Amerikou a Áziou, ale lietadlá tam väčšinou lietajú vo výške takmer 9200 metrov, takže popolček zo sopky nemá zvyčajne na leteckú dopravu v tejto oblasti nijaký vplyv. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies