Americká vláda proti zamietnutiu žaloby na Armstronga

NETKY.SK • 25 September 2013, 09:27 • 2 min
Americká vláda proti zamietnutiu žaloby na Armstronga

WASHINGTON - Právnici ministerstva spravodlivosti USA nechcú ani počuť o zamietnutí žaloby na dopingovým podvodom zdiskreditovaného bývalého cyklistu Lancea Armstronga.

slovakia

left justify in out

Vládny úrad žaluje Texasana za spreneveru finančnej podpory od štátnej firmy US Postal, ktorá bola v minulosti hlavným sponzorom Armstrongových tímov. Armstrong v júli požiadal súd vo Washingtone o zamietnutie, odvolal sa pri tom na šesťročnú premlčaciu dobu a poukázal tiež na nečinnosť vládnych orgánov v čase prvých podozrení. Spolupráca medzi jeho cyklistickým tímom a US Postal podľa neho bola naplnená, pretože firmu spropagovala.

Žalujúca strane s tým nesúhlasí. "Vláda nedostala za svoje peniaze víťaza, ale podvodníka so všetkou negatívnou publicitou. Sponzorovala nečestné konanie. To rozhodne nebolo predmetom zmluvy. Spojené štáty by mali mať šancu na finančné odškodnenie za všetky Armstrongove klamstvá," argumentujú vládni právnici. 

Ministerstvo spravodlivosti sa vo februári pripojilo k žalobe na federálny súd, ktorú už skôr podal Armstrongov bývalý tímový kolega Floyd Landis vo veci krivej výpovede. Armstrong podľa názoru vládnych právnikov poškodil spoločnosť Postal Service, ktorá v rokoch 1998 - 2004 podporila cyklistický tím 40 miliónmi dolárov. 

Armstrong vlani v auguste kapituloval v boji proti obvineniam Antidopingovej agentúry USA. Medzinárodná cyklistická únia (UCI) po preštudovaní správy Antidopingovej agentúry USA v októbri potvrdila doživotný trest a anulovala všetky Američanove výsledky od augusta 1998, medzi nimi aj sedem celkových prvenstiev z TdF. Armstronga neodsúdili na základe pozitívnych antidopingových testov, ako dôkazy slúžili výpovede jeho bývalých tímových kolegov z US Postal o systematickom užívaní zakázaných látok. V januári tohto roku sa Armstrong priznal, že počas kariéry využíval viaceré nedovolené látky a metódy. 

Ak súd žalujúcim stranám v plnej miere vyhovie, môže Armstrong prísť až o 120 miliónov dolárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies