Americká ekonomika sa zotavuje rýchlejšie, ako analytici očakávali

NETKY.SK • 7 Marec 2012, 08:00 • 2 min
Americká ekonomika sa zotavuje rýchlejšie, ako analytici očakávali

Americká ekonomika sa zotavuje rýchlejšie, ako analytici očakávali - Svet Americká ekonomika sa zotavuje rýchlejšie, ako analytici očakávali. Najnovšie preto USA predpovedajú o niečo väčší rast hospodárstva a rýchlejšie ožívanie trhu práce ako pred dvoma

slovakia

left justify in out

img

Americká ekonomika sa zotavuje rýchlejšie, ako analytici očakávali. Najnovšie preto USA predpovedajú o niečo väčší rast hospodárstva a rýchlejšie ožívanie trhu práce ako pred dvoma mesiacmi. To zvyšuje šance prezidenta Baracka Obamu na znovuzvolenie. Vyplýva to z prieskumu, ktorý si objednala agentúra Associated Press (AP).
      Podľa tejto štúdie analytici odhadujú, že miera nezamestnanosti v USA do novembrových volieb klesne zo súčasných 8,3 % na 8 % a bude tak nižšia, ako 8,4 %, ktoré očakávali ešte vlani v decembri. A do konca roka 2013 sa zníži na 7,4 %.
      Výkon americkej ekonomiky sa už celé mesiace vytrvalo zvyšuje. Priemyselná produkcia aj v januári stúpla po decembrovom raste, ktorý bol najstrmší za päť rokov. Aj spotrebiteľská dôvera dosiahla najvyššiu úroveň za 12 mesiacov. Dokonca aj realitný trh sa už odráža od dna.
      "Ekonomika začína konečne naberať tempo," uviedol Chad Moutray, hlavný analytik amerického združenia výrobcov.
      Ekonómovia teraz s napätím vyčkávajú na najnovšie štatistiky o vývoji na trhu práce, ktoré zverejní Obamova administratíva v piatok 9. marca. Predpovedajú, že v USA pribudlo minulý mesiac 210.000 nových miest, ale miera nezamestnanosti zostane na úrovni 8,3 %.
      No je tiež pravda, že v americkej ekonomike je stále o 5,5 milióna pracovných miest menej ako v decembri 2007, pred začiatkom recesie. Na druhej strane, nezamestnanosť v krajine vytrvalo klesá a dosiahla najnižšiu úroveň za takmer tri roky. Okrem toho, od decembra pribúda každý mesiac v USA v priemere 200.000 nových pracovných pozícií. To zrejme zlepší pohľad verejnosti na Obamovu schopnosť podporiť hospodárstvo.
      Podľa najnovšej prognózy hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov tento rok vzrastie o 2,4 %, a nie o pôvodne odhadovaných 2,4 %. Na porovnanie, v roku 2011 sa výkon americkej ekonomiky zvýšil o 1,7 %.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies