Americká a svetová ekonomika sa pravdepodobne neprepadnú do recesie

NETKY.SK • 6 September 2011, 18:50 • 2 min
Americká a svetová ekonomika sa pravdepodobne neprepadnú do recesie

Americká a svetová ekonomika sa pravdepodobne neprepadnú do recesie - Svet Ani americká, ani svetová ekonomika sa pravdepodobne neprepadnú späť do recesie, aj keď riziko, ktoré im v tomto smere hrozí, je stále pomerne veľké. Vyhlásil to dnes šéf Svetovej

slovakia

left justify in out

Ani americká, ani svetová ekonomika sa pravdepodobne neprepadnú späť do recesie, aj keď riziko, ktoré im v tomto smere hrozí, je stále pomerne veľké. Vyhlásil to dnes šéf Svetovej banky (SB) Robert Zoellick.
      "Nemyslím si, že USA alebo svetovú ekonomiku znova čaká recesia, ale neistota je stále veľká," povedal Zoellick, podľa ktorého však americká ekonomika bude rásť len pomaly a nezamestnanosť v krajine zostane vysoká.
      Dlhová kríza v eurozóne, vysoký štátny dlh USA a prísne úsporné opatrenia, ktoré brzdia rast hospodárstva, totiž vyvolávajú čoraz väčšie obavy z prípadnej druhej recesie. Podľa Zoellicka problémy, ktorým čelí Európa, sú hrozivejšie ako tie, ktoré musia riešiť USA.
      Šéf SB odporučil štátom eurozóny, aby prehĺbili finančnú integráciu. Domnieva sa, že vlády v menovej únii by sa mali vzdať určitej časti kontroly nad svojimi štátnymi rozpočtami a nevyhnutné bude, aby členovia eurozóny koordinovali aj svoju výdavkovú politiku. Tharman Shanmugaratnam, minister financií singapurskej vlády, je menej optimistický ako Zoellick a tvrdí, že svet je momentálne skôr bližšie k recesii. Tempo rastu hospodárstva v USA a Európe už totiž spomaľuje či dokonca sa zastavuje. Ázia má preto strach z ďalšej recesie.
      "Nerobím predpovede, ale sme v situácii, keď každý nový otras môže posunúť ekonomiku ešte bližšie k recesii," upozornil. "Ázia nebude imúnna voči spomaleniu svetovej ekonomiky," dodal.
Zdroj: TASR/AP, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies