Američania vypúšťajú veľké množstvá neskonzumovaných antidepresív do rieky Niagara, život rýb je v ohrození

NETKY.SK • 11 September 2017, 09:49 • 2 min
Američania vypúšťajú veľké množstvá neskonzumovaných antidepresív do rieky Niagara, život rýb je v ohrození

WASHINGTON – Americkí vedci na základe štúdie varujú, že ryby žijúce v rieke Niagara sú v ohrození. Američania užívajú oveľa viac antidepresív ako v minulosti a do rieky sa dostávajú zvyšky týchto liekov.

slovakia

left justify in out

Podľa štúdie takéto nezodpovedné správanie ohrozuje život tunajších rýb, pretože to ovplyvňuje ich prirodzené pudy a rozmnožovacie schopnosti. O štúdii informoval odborný časopis Environmental Science & Technology.

 

Vedci v štúdii poukazujú na fakt, že Američania v posledných rokoch užívajú lieky proti depresiám v oveľa väčších množstvách. Zvyšky liekov našli v telách rýb, ktoré žijú vo veľkých jazerách na kanadsko-americkej hranici. Výskumníci vykonali viacero testov v rieke Niagara, ktorá spája Erijské a Ontárijské jazero. V telách rýb sa našlo až 22 rôznych medikamentov, s ktorým viaceré boli antidepresíva. Mestské čističky totiž vypúšťajú vodu priamo do týchto jazier. Americké stredisko pre zdravotnú štatistiku zistilo, že spotreba liekov u Američanov, sa za posledných 20 rokov rapídne zvýšila a to až o 400%.

 

Laboratórne pokusy, ktoré vykonali vedci, preukázali, že antidepresíva negatívnym spôsobom ovplyvňujú správanie rýb a ich schopnosť lovenia potravy. Znižuje sa ich schopnosť rýchlo reagovať, čím sa môžu častejšie dostávať do krízových situácii a nebezpečenstva.

 

Štúdia týkajúca sa rýb v Niagare doporučuje zamerať sa na to, ako zabrániť chemickým látkam, ktoré ovplyvňujú základné pudy rýb, dostať sa do vôd. V Niagare sa nachádzajú aj druhy, ktoré lovia ľudia a konzumujú ich. Výskum zaoberajúci sa vplyvom rybieho mäsa so zvyškami ľudských liekov na človeka je zatiaľ len na začiatku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies