Kedy podplácanie dieťaťa nevadí a skutočne funguje?

NETKY.SK • 24 Apríl 2019, 17:09 • 2 min
Kedy podplácanie dieťaťa nevadí a skutočne funguje?

Ako rodičia máme často tie najlepšie úmysly. A to aj vtedy, keď ide o výchovu našich potomkov. To sa pochopiteľne chceme vyhnúť chybám, ktoré na nás páchali naši rodičia. Deti nebijeme, nevyhrážame im, rešpektujeme ich. Ale niekedy sa držíme zjavných omylov.

slovakia

left justify in out

Dnes už je snáď všetkým rodičom jasné, že deti nie sú malí dospeláci. A že je nereálne a vlastne aj nesprávne od nich chcieť, aby boli väčšinu času ticho a tak v pokoji, aby o nich nikto nevedel. Napriek tomu občas veríme nezmyslom, ako sú tieto nasledujúce.

 

Úplatok ako výchovná metóda je vždy cestou do pekla?

 

Nič by sa nemalo brať doslovne, a teda ani tvrdenie, že akonáhle rodič dieťa raz jediný raz niečím odplatí, môže to sko dobrý vychovávateľ raz a navždy zabaliť.

 

Úplatok ako výchovná metóda nie je dobrý nápad asi tak v 98 percentách prípadov. Ale keď sa mu v týchto prípadoch dokážete vyhnúť, môže vám skvele poslúžiť v dvoch zvyšných percentách, kedy ostatné metódy zúfalo nestačia.

 

Pretože ak napríklad potrebujete, aby päťročné dieťa zostalo v pokoji počas trochu dlhotrvajúceho svadobného obradu, nie je na tom nič, že mu za to sľúbite figúrky z rozprávky. Ale samozrejme častejšie použitie by účinnosť tejto metódy rýchlo znížilo - popri fakte, že by to trochu liezlo do peňazí.

 

 

img

 

Cukor spôsobuje hyperaktivitu?

 

Netvrdíme, že na cukru a sladkostiach všeobecne je niečo zdravé. A vieme, že jedna tatranka na výlete dokáže znovu nakopnúť dieťa, ktoré už nechcelo urobiť ani jeden krok. Ale rozhodne nemôžeme súhlasiť s domnienkou, že cukor ako taký je spúšťačom hyperaktívneho správania, a to už z toho dôvodu, že to nepotvrdila žiadna odborná štúdia.

 

Deťom nesmieme hovoriť: "Pretože som to povedala!”

 

Dobre, veta "pretože som to povedala" je trochu ultimatívna, ale keď ju zmeníme na variant "pretože som tvoja matka a hovorím ti to", už to neznie tak hrozne, nie? Podľa niektorých psychológov je to vyložene dobrý spôsob, ako ukončiť nevhodné konanie alebo dosiahnuť niečo, čo je v danej chvíli skutočne nevyhnutné. Typicky napríklad v momente, kedy po potomkovi chcete, aby išiel spať, a ste ochotní podporiť to rozumnými argumentmi o tom, prečo je nočný odpočinok tak zásadný. Pokiaľ to ale nestačí a dieťa naďalej odmieta zaľahnúť, je čas na trochu ultimatívny tón. S tým, že je vaša zodpovednosť, aby dieťa malo dostatok spánku - už skrátka nie je o čom diskutovať.

 

Rodičia by sa nikdy nemali hádať pred deťmi?

 

Rozhodne to neplatí striktne a veľa to záleží na tom, ako rodičia vedia konflikt zvládnuť. Ak viete spory riešiť v pokoji, bez podpásoviek a neustáleho zvaľovanie viny na druhého, môže to pre deti naopak byť dobrá škola. Ale ak sa vytočíte alebo ide o nejaké zásadné veci, detské publikum na to neberte.

 

Deti, ktoré čoskoro chodia a hovoria, budú celý život napred?

 

Ale vôbec nie. Za pár rokov nespoznáte, kto začal hovoriť skoro a kto neskoro, a s chôdzou je to takto tiež, pričom z tých detí, ktoré začali skoro, môžu byť neohrabané deti - a naopak. Detský vývoj neprebieha rovnomerne, a tak nemá zmysel medzi sebou malé deti príliš porovnávať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies