Američania majú obavy z volebných nepokojov

NETKY.SK • 28 Október 2016, 12:25 • 2 min
Američania majú obavy z volebných nepokojov

WASHINGTON – Viac ako polovica z tých Američanov, ktorí sa chystajú voliť, sa obáva možného násilia v deň volieb alebo po ňom. Päťdesiatjeden percent pravdepodobných voličov má isté obavy, jeden z piatich má veľké obavy. Len 40 percent si je veľmi istých, že presun moci bude pokojný. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky denníka USA Today a výskumného centra univerzity Suffolk.

slovakia

left justify in out

Denník zároveň pripomína, že pokojný presun moci bol charakteristickým znakom americkej demokracie viac ako 200 rokov. Ak by naozaj došlo k nepokojom, bolo by to po prvý raz v dejinách.

Ďalší renomovaný denník, Washington Post, pripomína, že tieto výsledky prieskumu prišli v čase, keď kandidát na prezidenta Donald Trump hovorí o skorumpovanom hlasovaní.

 

"Trumpove neopodstatnené komentáre spolu s jeho výzvami k svojim podporovateľom, aby išli na 'isté miesta' a dávali pozor na podozrivé aktivity, zalarmovali vládnych predstaviteľov, ktorí sa pripravujú na možnosť nepokojov a násilia," napísal denník.

 

Podobne televízia NBC uviedla, že federálna aj štátne polície majú obavu z násilných prejavov názorov v posledných dvoch týždňoch dlhej a horkej kampane - a podľa toho aj konajú. Riziká neberú na ľahkú váhu ani volebné komisie. V štáte Virgínia napríklad vyzývajú na jednodňový zákaz prinesenia zbrane na súkromný pozemok, teda do volebnej miestnosti. Niektoré školy, v ktorých budú volebné miestnosti, avizovali pre školákov z bezpečnostných dôvodov deň voľna. V štáte Colorado zase volebné komisie školia svojich členov v tom, ako reagovať na vypuknutie násilia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies