Bieloruskú aktivistku Kalesnikavovú neuniesli, pri pokuse opustiť krajinu ju zadržali

NETKY.SK • 8 September 2020, 08:33 • 2 min
Bieloruskú aktivistku Kalesnikavovú neuniesli, pri pokuse opustiť krajinu ju zadržali

MINSK - Vedúcu predstaviteľku bieloruskej opozičnej Koordinačnej rady Maryju Kalesnikavovú neuniesli.

slovakia

left justify in out

V utorok nadránom ju zadržali na bielorusko-ukrajinskej hranici, kde sa pokúsila nelegálne opustiť územie Bieloruska. Informovali spravodajský portál Tut.by a agentúra BelTA.

 

img

 

Snažila sa odísť z krajiny

Podľa pohraničnej stráže sa Kalesnikavová pokúsila prejsť cez hranice pri obci Aľaksandravka približne o 04.00 hodine miestneho času (03.00 h SELČ).

 

Súvisiaci článok: V Minsku bola unesená líderka opozície, nezvestných je aj niekoľko jej kolegov

 

Na úteku ju sprevádzali ďalší dvaja členovia Koordinačnej rady, Ivan Kravcov a Anton Radňankov. Táto dvojica opustila krajinu bez väčších problémov a momentálne sa nachádza na Ukrajine.

 

img

 

Kalasnikavová však toľko šťastia nemala. Tú členovia pohraničnej stráže zadržali a obvili z pokusu "nelegálne opustiť územie Bieloruskej republiky". Aktuálne nie sú známe ďalšie podrobnejšie informácie.  

 

Pôvodne sa hovorilo o únose

Koordinačná rada v priebehu pondelka informovala, že Kalesnikavovú mali v ten istý deň dopoludnia "uniesť neznámi ľudia v centre Minska".

 

img

 

Zároveň nebolo možné sa spojiť s hovorcom koordinačnej rady Radňankovom a výkonným tajomníkom Kravcovom. Opozícia iba informovala, že miesto ich pobytu je neznáme a obvinila autoritársky režim prezidenta Alexandra Lukašenka z "použitia teroristických metód".

 

Bieloruské ministerstvo vnútra, tamojší Vyšetrovací výbor ako aj  Výbor pre štátnu kontrolu (KGK) tvrdenia o zadržaní Kalesnikavovej a ďalších členov opozície popreli.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona