Aliancia za rodinu: Ústavný súd zatvoril ľuďom ústa

NETKY.SK • 28 Október 2014, 17:26 • 2 min
Aliancia za rodinu: Ústavný súd zatvoril ľuďom ústa

BRATISLAVA - Ústavný súd dnes zakázal povedať ľuďom svoj názor na rodinu, takto komentujú predstavitelia Aliancie za rodinu dnešné rozhodnutie ústavného súdu.

slovakia

left justify in out

Ten v pléne rozhodol, že tri otázky referenda o rodine sú v súlade s ústavou, jedna nie. „Slušní ľudia sa dnes stali obeťou systému, dnes im ústavný súd zakázal povedať svoj názor na rodinu, na to, čo je rodina a my to považujeme za niečo skutočne škandalózne,“ vyjadril sa pred novinármi hovorca Aliancie za rodinu Anton Chromík. „Toto nie je demokracia, toto je sudcovská tyrania,“ dodal. Podľa Tomáša Kováčika z Aliancie nastáva „sudcovský aktivizmus tak, ako ho vidíme aj v iných krajinách vo svete, a preto symbolicky hovoríme, že nám zatvorili ústa“.

 

Zástupcovia Aliancie za rodinu sa bližšie k verdiktu ústavného súdu nevyjadrili s tým, že tak urobia až na tlačovej konferencii, keď im doručia nález ústavného súdu. Na ďalšie otázky novinárov už neodpovedali a symbolicky si dali pred ústa červené krížiky. 

 

Prezident Andrej Kiska v krátkom čase oznámi svoje rozhodnutie, najskôr si preštuduje dnešné rozhodnutie ústavného súdu, ktoré mu ešte nedoručili, povedal jeho hovorca Roman Krpelan. Konferencia biskupov Slovenska je sklamaná, že občania sa nebudú môcť v referende vyjadriť ku všetkým štyrom navrhovaným otázkam. Rozhodnutie ústavného súdu berie na vedomie. 

 

Ústavný súd dnes na neverejnom zasadaní pléna rozhodol, že tri referendové otázky sú v súlade s ústavou, jedna nie. Referendum so štyrmi otázkami žiada vypísať Aliancia za rodinu, petíciu podpísalo okolo 400 000 ľudí. Ústavnosť referendových otázok posudzoval ústavný súd na základe podania prezidenta Kisku. V súlade s ústavou sú referendové otázky: "Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?", "Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova?" a "Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania?“ V súlade s ústavou nie je tretia referendová otázka "Súhlasíte s tým, aby žiadnemu inému spolužitiu osôb okrem manželstva nebola priznaná osobitná ochrana, práva a povinnosti, ktoré sú právnymi normami k 1. marcu 2014 priznané iba manželstvu a manželom - najmä uznanie, registrácia či evidovanie ako životného spoločenstva pred verejnou autoritou, možnosť osvojenia dieťaťa druhým manželom rodiča?" 

 

Podľa ústavy referendum vyhlasuje prezident, ak o to petíciou požiada aspoň 350 000 občanov, a to do 30 dní od prijatia petície občanov. Prezident môže pred vyhlásením referenda podať na Ústavný súd SR návrh na rozhodnutie, či je predmet referenda v súlade s ústavou alebo s ústavným zákonom. Ak prezident podá na ústavný súd návrh na rozhodnutie, od podania návrhu až do nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia Ústavného súdu SR spomínaná lehota neplynie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies