AKTUALIZOVANÉ: Pápež priletel do Bratislavy na oficiálnu návštevu Slovenska! Na letisku ho čakalo vrúcne privítanie

NETKY.SK • 12 September 2021, 15:57 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: Pápež priletel do Bratislavy na oficiálnu návštevu Slovenska! Na letisku ho čakalo vrúcne privítanie

BRATISLAVA - Pápež František pricestoval na Slovensko. Na letisku ho privítali traja najvyšší štátni a cirkevní predstavitelia a množstvo veriacich.

slovakia

left justify in out

Aktualizované 12. septembra 16:53

 

Po ukončení oficiálneho privítacieho ceremoniálu sa pápež František z letiska v autokolóne vybral do centra Bratislavy na Apoštolskú nunciatúru, kde sa zúčastnil na ekumenickom stretnutí.


Nunciatúra v blízkosti bratislavského Horského parku sa zároveň na nasledujúce dni stane aj miestom jeho pobytu, kde má podľa svojho želania zriadenú malú izbu. 

 

Pápež František povzbudil členov Ekumenickej rady cirkví v Slovenskej republike, aby pokračovali v ekumenickej ceste, ktorá je vzácnym pokladom, ktorého sa netreba vzdať. Zároveň im adresoval dve bratské rady pre šírenie evanjelia slobody a jednoty

 

img

 

Splnil sľub z decembra

„V decembri ste ma pozvali na Slovensko a dnes plním tento sľub,“ to boli prvé slová pápeža Františka po príchode na Slovensko, ktoré adresoval prezidentke SR Zuzane Čaputovej. Uviedla po krátkom stretnutí, kedy ho privítala na bratislavskom letisku. 

 

Prezidentke bolo cťou a potešením, že mohla pápeža Františka prvítať na Slovensku. "V dobe, v ktorej žijeme, je poznačená bolesťou, smútkom, rozdeľovaním spoločnosti, môže byť jeho príchod naozaj nápomocný k stmeleniu, zmiereniu a pokoju," povedala hlava štátu.

 

img

 

Prezidentka mala s pápežom po prílete krátky rozhovor v salóniku v priestoroch letiska, kde sa ho opýtala, ako sa má. Odpovedal, že sa cíti akoby omladol a táto cesta mu vlieva energiu.

 

img

 

Po vystúpení z lietadla prezidentka privítala pápeža Františka, pričom mu predstavila Predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára, premiéra Eduarda Hegera, šéfa rezortu diplomacie Ivana Korčoka, verejnú ochrankyňu práv Máriu Patakyovú či bratislavského primátora Matúša Valla. 

 

 

Svätý Otec je mužom lásky, pokory, úcty a ľudskej dôstojnosti. Pred príletom pápeža Františka na bratislavské letisko to uviedol premiér Eduard Heger (OĽANO). 

 

"To, čo chcem, aby pápež zanechal na Slovensku, je pokoj a verím, že ho prinesie aj do politiky, a hlavne nám to pomôže odraziť sa a pozerať dopredu," povedal premiér. Dodal, že od návštevy pápeža má veľké očakávania a je to významná udalosť pre Slovensko.

 

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) verí, že pápež František na svojej návšteve Slovenska upokojí spoločnosť, ktorá je veľmi rozoštvaná. "Bol by som rád, keby sme upokojili situáciu, a som presvedčený, že návšteva Svätého Otca ju môže upokojiť," povedal Kollár.

 

"Ďakujem Vám za posolstvo humanizmu, tolerancie a povzbudenia k vzájomnej pomoci a solidarite v dnešnej zložitej situácii vo svete. Želám Vám a najvyšším predstaviteľom Vatikánu krásne chvíle v našej vlasti," napísal na sociálnej sieti Facebook minister zahraničných vecí Ivan Korčok.

 

img

 

Chvíľu pracoval aj ako vyhadzovač 

Pápež František je prvým mimoeurópskym pápežom po viac ako tisícročí a prvou hlavou katolíckej cirkvi z amerického kontinentu. Je tiež prvým pípežom pochádzajúcim zo Spoločnosti Ježišovej (Rád jezuitov).

 

Argentínčan Jorge Mario Bergoglio, arcibiskup z Buenos Aires, sa v poradí 266. pápežom stal 13. marca 2013. Na svätopeterskom stolci vystriedal Benedikta XVI. a prijal meno František na počesť svätého Františka z Assisi.

 

Jorge Mario Bergoglio sa narodil 17. decembra 1936 v Buenos Aires v rodine imigrantov z talianskeho Piemontu. Jeho otec pracoval ako účtovník na železnici, matka sa starala o domácnosť a výchovu piatich detí. Vyrastal na predmestí Flores a do pamäti miestnych rádových sestier sa zapísal ako nezbedný, ale milý chlapec.

 

Rád tancoval tango, s obľubou čítal klasickú literatúru, ale aj to, že istý čas si zarábal ako vyhadzovač v nočnom bare. Priznal sa aj k tomu, že sa ako 12-ročný zamiloval do svojej vrstovníčky, ktorej v liste napísal, že ak sa za neho nevydá, stane sa kňazom. Pre infekciu mu ako mladíkovi vyoperovali časť pľúc.

 

Počúva hlas chudobných a utláčaných

Za kardinála ho Ján Pavol II. vymenoval 21. februára 2001. Aj ako kardinál si zachoval povesť zástancu chudobných a kritika argentínskych politikov. Prezentoval sa nekonvenčným správaním, cestoval napríklad mestskou hromadnou dopravou a uprednostňoval tmavý kabát bez kardinálskeho klobúka.

 

Hlavou rímskokatolíckej cirkvi sa stal 13. marca 2013 v jednom z najkratších konkláve v histórii cirkvi. Kardináli ho za pápeža zvolili na druhy deň od začatia konkláve. Svojej skromnosti, neformálnosti a predstave o cirkvi ako cirkvi chudobných pre chudobných zostal verný aj ako pápež.

 

František má na konte jeden album

Dodnes je veľkým fanúšikom argentínskeho futbalového klubu CA San Lorenzo de Almagro. V roku 2015 vydal napríklad hudobný album s názvom Wake Up! Pápež František, osobnosť roku 2013 časopisu Time, predstavuje kompromis medzi teológiou oslobodenia populárnou v Latinskej Amerike a tradicionalizmom jezuitského rádu.

 

Je známy aj svojou kritikou konzumného spôsobu života, kapitalizmu ako globálneho ekonomického systému či zástancom ochrany životného prostredia a rozhodného zápasu proti klimatickej zmene. Postoje k týmto problémom prezentoval aj vo svojich encyklikách Laudato Si - O starostlivosti o náš spoločný domov (2015) a Frateli tutti – O bratstve a sociálnom priateľstve (2020).

 

Prečítajte si tiež: Dnes na Slovensko pricestuje pápež František! Pozrite si, čo všetko absolvuje počas svojej návštevy

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies